22 ianuarie, 2018

Ministerul Finanțelor Publice a publicat pe site, luni seara, proiectul de Ordonanță de Urgență care prorogă până la data de 1 martie 2018 termenul-limită de depunere a Declarației 600.

Documentul apare la mai puțin de 5 ore după asigurările date de Liviu Dragnea că guvernul va amâna termenul de depunere al declarației.

Principalul motiv invocat în expunerea ce însoțește proiectul de OUG face următoarea referire: ”în scopul evitării riscului neconformării, motivat de faptul că pentru anumite categorii de contribuabili care au obligația  să completeze și să depună, până la data de 31 ianuarie 2018  formularul 600 – Declaratie privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate, acest formular prezintă caracter de noutate”.


Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat luni că termenul de depunere al Declarației 600 va fi prelungit de către guvern. Noul termen va fi, foarte probabil, 1 martie 2018.

”S-a comunicat foarte prost pe tema Declarației 600, probabil că nici ministrul nu a fost foarte bine informat – nu e vorba numai de 200.000 de oameni care trebuie să depună declarația. Gândiți-vă câți au terenuri date în arendă, și aceștia trebuie să depună declarația”, a justificat Liviu Dragnea decizia luată la partid.

Liviu Dragnea a mai precizat că urmează să fie discutată inclusiv oportunitatea Declarației 600, fiind șanse ca Finanțele să renunțe la aceasta. Condiția, spune Liviu Dragnea, este ca Ministrul de Finanțe să găsească o soluție alternativă ca cei care ar fi trebuit să își declare veniturile extra salariale ”să rămână în sistemul de asigurări sociale”.

Soluția evidentă, cel puțin pentru drepturi de autor sau activități independente: modificarea Codului fiscal în sensul obligării angajatorului să rețină și să plătească asigurări sociale pentru venituri extra salariale ale angajatului.


Cât despre cei care au depus deja această declarație, în anunțata ordonanță ar urma să se prevadă ”măsuri tranzitorii”, a precizat, fără alte detalii, Liviu Dragnea.

Liderul PSD a mai anunțat că Ministerul de Finanțe va organiza consultări în perioada următoare ”cu cei care trebuie să plăteacă aceste contribuții, cu profesiile liberale”, pentru a conveni cele mai potrivite modificări.

Mecanismul de implementare a deciziei de partid

Solicitările formulate de Liviu Dragnea pot fi îndeplinite pe două căi:

  • Guvernul interimar poate emite miercuri o ordonanță de urgență de modificare a termenului de depunere a D 600 pentru că în Legea de abilitare a guvernului de a emite ordonanțe pe durata vacanței parlamentare este trecută și ”prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege”, nu și abilitarea de modificare a Codului fiscal. Aceasta ar putea fi operată numai de către noul guvern Dăncilă.
  • Modificările solicitate de Liviu Dragnea sunt lăsate în sarcina noului guvern, care ar urma să treacă votul de investitură în Parlament pe 29 ianuarie, după cum a anunțat tot Liviu Dragnea. În aceste condiții, contribuabilii din România ar urma să aștepte onorarea promisiunii într-o ședință de guvern organizată pe 30 sau chiar 31 ianuarie.

În contextul în care PSD pune la punct ultimele detalii legate de componența viitorului guvern Dăncilă, Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a venit luni la sediul partidului, la o discuție pe acest subiect cu președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat în prealabil Antena 3.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Turnesolul economiei și societății: formularul 600 – un lucru bun stricat de niște răi ”)

Transferul contribuțiilor de la angajat la angajator a generat implicații și asupra persoanelor cu venituri extra salariale, acestea fiind obligate de o modificare a Codului fiscal să depună, până la data de 31 ianuarie, o declarație privind veniturile realizate în anul precedent din activități independente, drepturi de autor, cedarea folosinței bunurilor și altele.

În baza declarației, acești contribuabili vor avea obligația să plătească cel puțin contribuția de asigurări de sănătate (CASS) dacă au depășit în anul anterior (2017) plafonul de 12 salarii minime.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: