duminică

23 iunie, 2024

30 martie, 2020

Ministerul Fondurilor Europene speră să deconteze de la Bruxelles 300 de milioane de euro din Programul Operațional capital Uman pentru plata șomajului tehnic și 350 de milioane de euro pentru echipamente medicale, a declarat ministrul de resort, Marcel Boloș, luni, la începutul ședinței de Guvern.

Bugetul pe care speră să îl obțină Ministerul Muncii pentru plata șomajului tehnic pe perioada stării de urgență, respectiv o lună, este de 4 miliarde de lei, echivalentul a circa 833 de milioane de euro, mai puțin de jumătate urmând a fi recuperat de la Comisia Europeană.

”O parte din aceste cheltuieli (șomajul tehnic, n.r.) vor fi decontate prin Programul Operațional capital Uman, în valoare de 300 de milioane de euro, într-o primă etapă (…) Așteptăm ca aceste plăți să fie făcute, după care, începând cu luna mai, așa cum am convenit cu Ministerul Muncii să putem trimite deja primele cereri de rambursare la Comisie”, a declarat Marcel Boloș.


Întrebat de premier ce se va întâmpla dacă starea de urgență se va prelungi și guvernul va fi nevoit să suporte cheltuielile legate de șomajul tehnic încă o lună, ministrul Fondurilor Europene a precizat că se analizează găsirea unor alte resurse.

În funcție de nevoile pe care le avem vom reloca de la alte apeluri de proiecte care poate în momentul de față nu se mai potrivesc cu situația pe care o avem (…) facem o evaluare a acelor apeluri de proiecte care nu se mai potrivesc pe situația curentă să ne pregătim pentru o eventuală majorare de fonduri, dacă va fi cazul, pentru ceea ce înseamnă șomajul tehnic”, a explicat ministrul.

În plus, el precizat că alte 350 de milioane de euro au fost pregătiți pentru ”unităților sanitare fie autorități publice locale care se implică în procesul de procurare a echipamentelor medicale”, bani care ar urma să fie decontați similar de la Bruxelles.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: