21 ianuarie, 2018

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilon II) au înregistrat active nete totale de 39,741 miliarde de lei, la 31 decembrie 2017, în creştere cu 26,30% faţă de 2016, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii private Pilon II pentru ultimele 24 de luni a fost de peste 3,95%, mult peste rata medie ale dobînzilor la depozitele bancare.

Fondurile de pensii Pilon II se numără printre cei mai mari finanțatori ai statului, având în portofolii titluri de stat în valoare de 24,42 miliarde de lei. Titlurile de stat acoperă cea mai mare pondere în cadrul activelor, respectiv 61,43%, potrivit datelor citate de Agerpres.


Pe de altă parte, va fi dificil de repetat performanța de creștere în 2018. Aflat sub imperiul nevoii tot mai mari de finanțare a cheltuielilor cu salariile și pensiile, Guvernul a decis să se alimenteze direct cu resursele fondurilor Pilonului II.

Guvernul a impus în noiembrie, prin OUG 82/2017, reducerea contribuției la fondurile Pilon II de la 5,1% la 3,75% din salariul brut, după amânarea timp de trei ani a alocării a 6%, cerută de lege.

Decizia a venit după ce miniștrul de Finanțe și cel al Muncii din al doilea guvern al anului trecut au încercat să pună la îndoială utilitatea fondurilor de pensii obligatorii și au afirmat opțiunea pentru o așa zisă desființare a acestora.

(Citește și: Guvernul are în program desființarea Pilonului II de pensii)

După reducerea contribuței, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a emis un comunicat de presă prin care atrage atenţia asupra efectelor acestei reduceri, susţinând că decizia se traduce în pensii private mai mici cu cel puțin 20% pentru viitorii pensionari.


Pe locul doi în portofoliile cumulate se află acţiunile, cu 7,84 miliarde de lei (19,72%). Depozitele bancare se situează pe locul trei din acest punct de vedere, cu 3,49 miliarde de lei, respectiv 8,80% din totalul activelor.

Valoarea activului total al fondurilor de pensii de pe Pilonul II era de 39,759 miliarde de lei, la 31 decembrie 2017, cu circa 18 milioane de lei peste valoarea activului net de 39,741 miliarde de lei, potrivit datelor ASF.

Pe segmentul Pilonului II operează fondurile de pensii Aripi, AZT Viitorul tău, BCR Pensii, BRD Pensii, Metropolitan Life Pensii, NN şi Vital.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau peste 7 milioane de participanţi. De la începutul colectării în sistem, au fost virate contribuţii pentru 6,9 milioane participanţi. În luna octombrie, au fost virate contribuţii pentru 4,052 milioane participanţi, iar pentru 2,969 milioane nu au fost virate contribuţii. De asemenea, datele ASF arată că există 125.676 de participanţi fără contribuţii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: