luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 aprilie, 2013

Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice vor fi singurele care vor avea autorități de management pentru fondurile structurale și de coeziune, în perioada de programare 2014-2020, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, într-un interviu difuzat joi de Euractiv.ro.

MFE va avea astfel trei mari programe operaționale, iar MDRAP va avea două programe operaționale, în viitoarea arhitectură instituțională.

”Vor fi două ministere cu rol de autoritate de management. Ministerul Fondurilor Europene, pentru patru autorități de management: infrastructură mare, competitivitate, resurse umane și asistența tehnică. Cel de-al doilea minister – Ministerul Dezvoltării Regionale, cu partea de program regional și partea de capacitate administrativă”, a spus Teodorovici.


Astfel, ministerul său va asigura managementul pentru fondurile europene care în prezent sunt gestionate de 5 autorități de management: AM POS Transport, de la Ministerul Transporturilor, AM POS Mediu, de la Ministerul Mediului, AM POS Dezvoltarea Resurselor Umane, de la Ministerul Muncii, AM POS Creșterea Capacității Administrative, de la Ministerul Economiei, plus AM PO Asistență Tehnică, aflată și în prezent în subordinea MFE.

Potrivit ministrului teodorvici, viitorul program de infrastructură va acoperi mediul, transporturile, autostrăzile și energia.

Pe lângă autoritățile de management comasate la MFE, vor fi și organisme intermediare – Ministerul Economiei pentru partea de IMM-uri și încă unul de Cercetare-Inovare.

Programul de resurse umane va avea două organisme intermediare, la Educație și la Ministerul Muncii, a mai spus Teodorovici.


Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice va păstra actualul Program Operațional Regional și Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative.

Din a doua parte a perioadei de programare 2014-2020, MDRAP urmează să cedeze programul regional către administrația viitoarelor regiuni, în urma reorganizării administrativ-teritoriale.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”Ușor-ușor la Ministerul Dezvoltării, odată cu regionalizarea, se va putea face delegarea de funcții, Ministerul Dezvoltării va putea transfera funcția de autoritate de management către regiuni. Partea de capacitate administrativă rămâne la nivel central”, a precizat ministrul Fondurilor Europene.

Această viitoare arhitectură instituțională a fost prevăzută într-un memorandum adoptat de guvern în 10 aprilie, urmând, însă, ca noile structuri să fie puse la punct în urma negocierilor cu Comisia Europeană.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: