miercuri

28 februarie, 2024

21 august, 2016

cristian ghineaMinisterul Fondurilor Europene (MFE) a publicat duminică, pe pagina de web, un comunicat în care anunţă că, în ceea ce privește perioada de programare 2014-2020, a lansat până în prezent 39 de apeluri de proiecte, în valoare totală de peste 13 miliarde euro.

„Mecanismul de atragere a fondurilor europene implică etape obligatorii: îndeplinirea condiționalităților ex-ante, funcționarea sistemului informatic, desemnarea Autorităților de Management, consultarea potențialilor beneficiari și lansarea apelurilor. Absorbția propriu-zisă va crește semnificativ începând cu 2017, în cea de-a doua jumătate a perioadei financiare.

Pentru actuala perioadă de programare, primele rambursări de la Comisia Europeană – în valoare de 57 milioane euro – au venit în luna mai a acestui an. În plus, pe 8 august, Comisia Europeană a mai acceptat la rambursare alte 231 milioane euro aferente PNDR (Programul Național de Dezvoltare Rurală). În aceste condiții, rata de absorbție a fondurilor europene la nivelul României a atins nivelul de 1%, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 1,5%.” precizează comunicatul.


Ministrul Cristian Ghinea a anunţat, tot duminică, pe Facebook, că ministerul pe care îl conduce va publica luni un raport mai detaliat.

„Mă uit acum pe el şi spun fără echivoc: echipa cu care am venit la MFE are de ce sa fie mândră. Veţi vedea.

Am fost prinşi în muncă şi poate nu am avut timp să comunicăm. I-am lăsat pe cei pe care i-am oprit de la furat să vorbeasca despre noi.

E drept si ca avem un stil mai putin predispus la cotcodaceala.


Cind s-a semnat contractul pentru faza a doua a laserului de la Magurele, pe care am deblocat-o, sefa AM-ului mi-a spus: domnu’ ministru, vreti sa mergeti la semnare, chemam presa, facem ceremonie? Am zis: nu, mergi tu, ca tu semnezi propriu-zis.

Rezultat: zbiara tocmai aia care au lasat proiectul blocat in proceduri si indecizie ca nu sunt proiecte la Programul Operational Competitivitate.

Tot primim lectii din astea de la viata.”, scrie pe Facebook ministrul Ghinea.

“Absorbția efectivă pentru 2014 – 2020 a început în luna mai 2016, la aproape doi ani și jumătate de la începerea exercițiului bugetar, după ce am desțelenit buruienișul lăsat de cei care acum strigă de pe margine. Între timp am lansat ghiduri și proiecte pentru 13 miliarde de euro, dintre care unele pentru autostrăzi, termoficare sau reducerea abandonului școlar. În paralel, se lucrează la pachetul de acreditare”, declara vineri premierul Dacian Cioloş într-un interviu acordat HotNews.

“Cel mai probabil, odată ce Autoritățile de Management vor fi acreditate, în anul 2017 România va beneficia de rambursări în valoare de aproape 4 miliarde de euro”, mai anunţa premierul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: