joi

28 martie, 2024

7 martie, 2019

Consiliul de Administraţie al Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR) a aprobat două proiecte de investiţii în valoare totală de circa 230 de milioane de dolari, potrivit unui comunicat al Fondului.

Cele două obiective de investiţii sunt: o electrocentrală în cogenerare pe gaze naturale de pe platforma Petromodia şi o reţea locală de benzinării, potrivit unui comunicat FIEKR, citat de Agerpres.

Fondul de investiţii este parte a memorandumului de înțelegere încheiat în 2013, pentru a stinge litigiul dintre statul român şi KazMunayGas International (KMGI, fostul Grup Rompetrol) privind datoria obligatară contractată la privatizarea rafinăriei Petromidia.

Investiţiile dezvoltă afacerea kazahă


Investiţiile decise încă din 25 februarie vor fi derulate „prin entităţi dedicate de tip vehicule speciale (SPV)”, care „vor atrage/aloca circa 230 milioane de dolari pentru construcţia unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia şi dezvoltarea unei reţele de benzinării pe plan local”, spune comunicatul citat.

Centrala va furniza energie electrică şi abur tehnologic pentru platforma Petromidia, „pentru pentru susţinerea activităţilor de obţinere a produselor petroliere” şi va asigura agent termic şi apă caldă menajeră pentru locuitorii oraşului Năvodari, după patru ani de implementare a proiectului.

Noua centrală va fi realizată „în parteneriat” cu Uzina Termoelectrică Midia – deţinută în prezent de Ministerul Energiei (56,58%) şi KMGI (43,42%) şi va funcţiona cu gaz natural.

Rețeaua locală de benzinării va fi dezvoltată sub brandul Rompetrol, în cinci ani, și „va permite o creştere pe plan local a vânzărilor de carburanţi produşi de Rompetrol Rafinare la rafinăria Petromidia Năvodari”.


Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare sunt KMGI (54,63% – direct şi indirect) şi Statul român prin Ministerul Energiei (44,7%), care a ajuns la această proporție, după ce a acceptat convertirea în acțiuni a obligațiunilor emise de Petromidia la privatizare.

KMGI este deținută de compania e stat kazahă KazMunay Gas.

FIEKR susține că numai investiția în rețeaua de benzinării va crea 1000 de locuri de muncă și că principala sa prioritate este „dezvoltarea proiectelor energetice, contribuind, astfel, la dezvoltarea sectorului energetic din România, precum şi la consolidarea securităţii energetice a ţării prin diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol şi la consolidarea unui climat investiţional favorabil în România”, spune comunicatul citat.

Cele două obiective de investiție făceau deja parte din planurile kazahe de dezvoltare.

O istorie controversată

Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR) este deținut în proporție majoritară (80%) de KMG International (KMGI) și de Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE, a Ministerului Energiei).

FIEKR ar urma să facă învestiţii în România de circa un miliard de dolari, ca parte a controversatului memorandum din 2013, care mai prevede ca Rompetrol să răscumpere 26,69% din acţiunile deţinute de stat (44,69%), pentru 200 de milioane de dolari.

Statul s-a văzut reîmproprietărit cu acţiunile la Rompetrol, prin convertirea automată a obligaţiunilor pe care compania le emisese în 2003, în favoarea statului. Convertirea a fost decisă de kazahi în virtutea contractului obligatar și în ciuda opoziției statului.

Rompetrol Rafinare era datoare statului în 2003 cu echivalentul a 660 de milioane de dolari, creanţe care au fost convertite în obligaţiuni printr-o ordonanţă de urgenţă, adoptată de guvernul condus atunci de Adrian Năstase.

Rompetrol Group s-a angajat să răscumpere obligaţiunile până la 30 septembrie 2010, ceea ce nu s-a întâmplat decât parţial, atât cât KMGI să nu piardă controlul Rompetrol, căci obligaţiunile s-ar fi transformat într-un pachet majoritar al statului .

Memorandumul din 2013 a stins litigiul privind datoria istorică a Rompetrol, dar DIICOT a anuntat, în 2016, că mai multe persoane ar fi constituit un grup infractional organizat transfrontalier încă din 1998, a carui activitate a culminat cu iniţierea, promovarea şi adoptarea OUG 118/2003 prin care să se convertească în obligaţiuni restanţele bugetare ale Rompetrol Rafinare.

(Citiți și: Reprezentanți ai KazMunayGas, audiați la DIICOT în Dosarul Rompetrol 2 – sechestrul poate amâna achiziția de către chinezi)

DIICOT mai are încă pe rol un dosar penal în această privinţă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: