Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Mondială (BM) îşi vor folosi instrumentele disponibile, inclusiv cele de „finanțare rapidă” pentru a ajuta statele membre să facă față dificultăţilor provocate de răspândirea rapidă a epidemiei de coronavirus (Covid-19), potrivit unui comunicat comun al celor două instituţii.
„Vom folosi instrumentele disponibile la capacitatea maximă posibilă, inclusiv finanțarea de urgență, consultanța și asistența tehnică. Avem în special facilitatea de finanțare rapidă care poate ajuta țările care au nevoie.”, spune comunicatul citat, semnat de Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, și de David Malpass, președintele Băncii Mondiale.
FMI şi BM spun că se vor adresa mai ales ţărilor sărace, cu sisteme de sănătate slabe .
Miniștrii de finanțe din grupul celor mai industrializate șapte țări ale lumii (G7) vor decide ce soluții propun pentru a atenua efectul epidemiei asupra economiei globale.
(Citiţi şi: „G7 caută „măsuri concertate” ca să vindece economia lumii de coronavirus. Pandemia ar șterge jumătate din prognoza actuală – OECD”)
G7 va veni cu declarații după o teleconferință care ar putea avea avea loc marți, potrivit Reuters.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) a tăiat deja estimarea anterioară de creștere globală de la 2,9% , până la 2,4%, dar a avertizat că, dacă epidemia se transformă în pandemie, creșterea economică globală s-ar putea reduce la 1,5%.
FMI are la dispoziție facilitatea de creditare rapidă (Rapid credit Facility, RCF) și instrumentul de finanțare rapidă (Rapid Financing Instrument, RFI), care a mai fost folosit în 2016 pentru a sprijini Ecuadorul, după cutremurul devastator din 2016.
De asemeni, FMI poate majora actualele programe de creditare pentru rezolvarea necesităţilor urgente legate de epidemie, aşa cum a făcut-o în 2014, când a acordat fonduri suplimentare statelor- Guineea, Liberia şi Sierra Leone, pentru a lupta împotriva epidemiei de ebola.