vineri

26 aprilie, 2024

13 octombrie, 2020

Economia României se va contracta cu 4,8% din PIB în acest an, potrivit proiecției revizuite a Fondului Monetar Internațional (FMI), o evoluție ceva mai optimistă decât cea prognozată anterior, de -5% din PIB, reiese din raportul World Economic Outlook, publicat marți.

Pentru 2021, FMI anticipează o revenire a PIB cu un ritm de 4,6%, mai bun decât cel anticipat în raportul anterior, din aprilie, de 3,9% din PIB. Proiecția pentru anul 2025 este a unei creșteri de 3,5% din PIB.

Noile estimări ale FMI sunt mai optimiste decât cele ale Băncii Mondiale, care săptămâna trecută prognoza că România va înregistra o contracţie de 5,7% în 2020.


Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu declara în august că România va evita recesiunea tehnică și va avea o contracție a economiei mai mică decât estimările publice făcute de agențiile de rating, Comisia Europeană, FMI și instituțiile bancare. Guvernul lucrează cu o proiecție de -3,8% din PIB pentru 2020, respectiv o revenire de 4,9% din PIB în 2021.

Experții Fondului Monetar se așteaptă ca inflația să ajungă la 2,9%, iar rata șomajului la 7,9%, procent ceva mai bun decât cel vehiculat anterior, de 10,1%.

Noua prognoză a deficitului de cont curent pentru 2020 este de 5,3%, față de 5,5%.

O revenire peste media regiunii

Proiecția de creștere a PIB din 2021, de 4,6% din PIB, este peste media regiunii Europa emergentă și în curs de dezvoltare, de 3,9% din PIB, în care este încadrată România.


Pe de altă parte, contracția prognozată pentru 2020 este mai adâncă decât media regiunii, de 4,6% din PIB.

La nivel global, FMI se așteaptă la o contracție de 4,4% în 2020, mai puțin severă decât cea de 4,9% din raportul anterior. ”Factura” totală a pandemiei COVID-19 ar urma să fie de 28.000 de miliarde de dolari, sumă ce reprezintă valoarea adăugată pierdută de economia mondială față de proiecțiile de dinaintea izbucnirii crizei sanitare.

„Revizuirea reflectă evoluțiile peste așteptări din trimestrul al doilea, în principal în economiile avansate, unde activitatea a început să se îmbunătățească mai repede decât ne așteptam, după ce restricțiile au început să fie eliminate în mai şi iunie precum şi indiciile care arată o revenire solidă în trimestrul al treilea”, subliniază FMI.

Pentru 2021, FMI mizează pe o revenire a economiei mondiale care ar urma să înregistreze un avans de 5,2%, ușor mai puțin față de avansul de 5,4% previzionat în iunie. „Scenariul de bază pleacă de la ipoteza că păstrarea distanței sociale va continua şi în 2021 dar va dispărea treptat în timp pe măsură ce se extinde acoperirea cu vaccinuri și se îmbunătățesc tratamentele”, susține FMI.

Cu toate acestea, instituția avertizează că riscurile la adresa scenariului de bază sunt „neobișnuit de mari”. Prognoza FMI se bazează pe factori de sănătate publică și economice care sunt în mod inerent dificil de prognozat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: