vineri

19 aprilie, 2024

7 septembrie, 2017

Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă Guvernului să ţintească spre un deficit bugetar de 1,5% pe termen mediu, pentru a menţine datoria publică la un nivel scăzut, le-a spus, joi, Alejandro Hajdenberg, reprezentantul FMI pentru România, citat de Agerpres.

„De la criza economică România a recuperat şi, de fapt, creşte chiar mult, dar această creştere vine din consum, care a fost alimentat de politicile fiscale din ultimii ani, de creşterea salariilor şi pensiilor. (…) Sunt unele riscuri, unul dintre ele fiind creşterea rapidă a deficitului fiscal”, a spus Alejandro Hajdenberg.

Oficialul FMI a precizat că „nu este vorba doar de extinderea acestuia (a deficitului, n.r), dar şi de structura bugetului. Deci, ai cheltuieli curente în detrimentul cheltuielilor de capital ale Guvernului. Datoria publică este în creştere anul acesta şi în cei care urmează, iar recomandarea noastră pentru guvern este să ţină deficitul, nu numai să targeteze 2%, ci să ţintească spre 1,5%, pe termen mediu. Asta va ajuta ca datoria publică să aibă un nivel scăzut”, a mai spus reprezentantul FMI la Bucureşti.


Avertismentele FMI vin după ce premierul Mihai Tudose a reproşat analiştilor FMI că au prognozele lor privind creşterea economică a României ar fi dat greş. FMI a replicat că prognozele nu puteau lua în considerare deciziile ale Guvernului ulterioare datei emiterii estimărilor.

De asemeni, FMI spune că Guvernul ar trebui să continue eforturile care s-au făcut în lupta împotriva corupţiei.

„România a crescut bine, dar cheia este ca aceasta să fie sustenabilă. În proiecţiile noastre vedem creşterea de 3,5%, pe termen mediu. Cheia pentru a creşte mai repede şi a converge cu standardele de viaţă din UE sunt reformele structurale şi investiţiile”, a mai mai arătat reprezentantul FMI, în cadrul  întâlnirii „Analyst & Investor Days”, găzduite de Fondul Proprietatea.

Reprezentantul FMI pentru România a vorbit şi despre calitatea infrastructurii, „care este foarte săracă”.


 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: