joi

18 aprilie, 2024

6 septembrie, 2017

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a răspuns observaţiilor premierului Mihai Tudose cu privire la prognozele neconfirmate, cu argumentul simplu că deciziile guvernamentale ulterioare au modificat datele pe care s-au bazat estimările enunţate la un moment dat, potrivit oficialilor instituţiei, citate de Agerpres.

Mihai Tudose a reproşat analiştilor FMI că previziunile instituţiei ar fi fost incorecte, căci nu s-au adeverit şi că economia României a crescut mai mult decât prognozaseră aceştia, după o întâlnire menită, oficial, să continue colaborarea, fără a se apela la împrumuturi.

„În ceea ce priveşte întrebările referitoare la prognozele FMI, merită subliniat faptul că acestea reflectă informaţiile cu privire la datele şi politicile anunţate până la momentul realizării prognozelor. Rezultatele finale sunt influenţate de decizii privind politicile, decizii care deseori sunt adoptate la o dată ulterioară”, au spus reprezentanţii FMI.


Premierul Mihai Tudose a declarat, marţi, că s-a întâlnit cu reprezentanţii FMI şi ai Băncii Mondiale pentru le arăta cifrele pentru previziunea de sfârşit de an, „fiindcă domniile lor în octombrie fac previziunea de sfârşit de an pe partea financiară a României. Dat fiind faptul că ultimele două le-au cam greşit – România nu a funcţionat aşa cum a spus FMI, ci un pic mai bine, ca să nu mai apară şi a treia greşeală care chiar ar putea fi interpretată”.

„Avem tot sprijinul şi nu pe parte financiară, ci pe parte de suport tehnic pentru marile proiecte strategice ale României”, a mai spus Mihai Tudose.

Șeful Guvernului Român a negat că le-ar fi reproşuri celor de la FMI, ci doar le-a „atras atenţia”.

„Întâlnirea de ieri dintre premierul (Mihai Tudose – n.r.) şi reprezentanţii FMI din România a fost o vizită de curtoazie, în urma unei invitaţii venite de la biroul primului-ministru. Apreciem oportunitatea unei întâlniri cu primul-ministru şi schimbul de opinii cu privire la evoluţiile economice recente şi perspectivele pentru viitor. Ca întotdeauna, suntem disponibili să continuăm acest dialog cu autorităţile în legătură cu politici sănătoase care promovează o creştere economică sustenabilă”, au spus la rândul lor oficialii FMI, citați de Agerpres.


Premierul a negat că cei de la FMI şi-ar fi exprimat îngrijorări cu privire la economia românească, la deficite sau pe legea salarizării.

Pe de altă parte, deciziile guvernamentale ulterioare prognozelor FMI au potențialul de a afecta echilibrele macroeconomice, potrivit analiştilor autohtoni și au și determinat creşterea deficitelor comercial şi de cont curent, ca şi a costului împrumuturilor guvernamentale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: