joi

28 martie, 2024

24 aprilie, 2017

Comitetul Internaţional Monetar şi Financiar (IMFC), organismul director al FMI, şi-a afirmat interesul pentru reducerea dezechilibrelor la nivel mondial, dar nu a repetat angajamentul de a rezista oricăror forme de protecţionism, asumat în octombrie anul trecut, potrivit comunicatului IMFC.

Astfel că, poziția Administrației Trump în materie de comerț internațional continuă să împiedice consensul la întâlnirile miniștrilor de finanțe și ai guvernatorilor băncilor centrale, scriu Reuters şi Bloomberg.

Comunicatul IMFC spune doar că instituția  „lucrează la întărirea contribuţiei comerţului la (creşterea) economiilor noastre”, ca un ecou al unei declaraţii a Grupului G20 de luna trecută, care reflecta cererea Administraţiei Trump de a regândi ordinea globală în comerţ, remarcă sursele citate.


Nu este clar dacă SUA câștigă alți aderenți la nivel global la planurile sale comerciale. Totuși, „disensiunile dintre pozițiile anumitor țări privind protecționismul au fost evidente în observațiile oficialilor de la reuniunea IMFC”, scrie Bloomberg.

Reprezentanții din IFMC ai statelor membre au promis, în schimb, să se abțină „de la devalorizări competitive şi nu vom urmări obținerea de cursuri de schimb valutar în scopuri competitive”, potrivit unui comunicat IMFC.

„Vom lucra împreuna pentru a reduce dezechilibrele globale excesive, prin urmărirea politicilor adecvate. Lucrăm pentru a consolida contribuţia comerțului la economiile noastre”, spune comunicatul citat.

Pe de altă parte, pericolele induse de protecționism fac obiectul mai multor avertismente explicite în Raportul FMI privind stabilitatea financiară globală, emis cu ocazia întâlnirii de primăvară a FMI şi Băncii Mondiale, conţine averismente explicite.


O reorientare spre protecționism în economiile avansate ar putea reduce creșterea globală și comerțul, ar obstrucționa fluxurile de capital și ar periclita sentimentul de piață”, spune raportul citat încă din introducere.

Raportul FMI consideră că „un risc cheie este faptul că dezechilibrele politicii SUA ar putea conduce la condiții financiare mai stricte decât ar fi de așteptat, o creștere a volatilității piețelor și a aversiunii față de risc. O trecere globală la protecționism poate afecta creșterea la nivel global”, potrivit FMI.

Introducerea de măsuri protecționiste de SUA ar declanșa o serie de reevaluări ale costurilor implicate de creșterea riscurilor, urmate de ieșiri de capital și de diminuarea cererii.

Astfel, vulnerabilitățile actuale vor fi exacerbate în sectorul corporatist și în sistemele bancare slabe” spune raportul citat. (…) Economiile emergente cu o mare deschidere comercială va trebui să suporte coeficienți de risc (premium) în creștere la materiile prime, veniturile companiilor exportatoare vor avea de suferit”, potrivit FMI.

Raportul citează cazurile Poloniei, României și Ungariei, care ar avea, totuși, mai puțin de suferit ca membre ale Uniunii Europene, „dat fiind improbabilitatea apariției de bariere comerciale intra UE”.

Altfel, perspectivele economiei mondiale sunt mai bune decât în urmă cu șase luni, spune comunicatul IMFC, afirmând că „redresarea economică mondială este în creștere, ca și prețurile materiilor prime, iar riscurile de deflație sunt în scădere”. Totuși, „creșterea este încă modestă și face obiectul unor incertitudini politice”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: