Fondul Monetar Internaţional va distribui luni statelor membre Drepturile Speciale de Tragere (DST) în valoare de aproximativ 650 miliarde de dolari, furnizând ”un impuls semnificativ” eforturilor globale de combatere a pandemiei de coronavirus, a anunţat luni directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, potrivit Reuters.
Este cea mai însemnată distribuire a monedei de rezervă creată de FMI realizată vreodată.
Infuzia de capital ar urma să furnizeze lichidităţi suplimentare economiei mondiale, să sporească rezervele valutare ale statelor membre şi să reducă dependenţa lor de datoria internă sau externă, mult mai scumpă, a declarat Georgieva.
”Alocarea reprezintă un impuls semnificativ pentru omenire şi, dacă va fi utilizată pe scară largă, va fi o oportunitate unică pentru a combate această criză fără precedent”, a adăugat ea.
Ţările pot folosi moneda de rezervă a FMI pentru a-şi sprijini economiile şi a accelera lupta contra crizei provocate de coronavirus, dar nu trebuie să utilizeze spaţiul fiscal pentru a întârzia reformele economice necesare sau restructurarea datoriilor, se arată într-un document prezentat luni de FMI.
Această alocare de DST-uri este similară cu tipărirea de bani de către o bancă centrală, deoarece noile drepturi speciale de tragere conferă fiecărui stat membru al FMI mai multe rezerve pe care le poate trage proporţional cu participaţia statului respectiv la FMI.
Georgieva a anunţat că aproximativ 275 miliarde de dolari vor merge către pieţele emergente şi în curs de dezvoltare şi aproximativ 21 miliarde de dolari spre ţările cu venituri scăzute.
FMI încurajează statele bogate care primesc DST să le canalizeze spre cele mai sărace, care au mai multă nevoie de finanţare, a explicat Georgieva.
Alocarea de drepturi speciale de tragere şi măsurile de sporire a creditării din partea Băncii Mondiale şi a FMI sunt necesare pentru sprijinirea eforturilor de a ţine sub control pandemia şi de a atenua impactul ei devastator, în special în ţările sărace, cu resurse mai reduse, apreciază analiştii.
Ultima dată când Fondul a aprobat o nouă alocare de drepturi speciale de tragere (DST) în valoare de 250 de miliarde de dolari a fost în 2009, în perioada crizei financiare globale, când instituţia financiară a crescut lichiditatea pentru ţările care aveau nevoie de numerar.
Un expert FMI a spus că o nouă alocare de DST-uri în valoare de 500 de miliarde de dolari ar permite instituţiei financiare să ofere un sprijin de aproximativ 14 miliarde de dolari ţărilor cu venituri reduse şi de 60 de miliarde de dolari pentru pieţele emergente, însă alţi experţi sunt de părere că sumele ar putea fi mult mai mari.
Chiar dacă sumele vehiculate sunt relativ mici, injecţia de capital ar avea un impact mult mai mare pentru economiile sărace şi de asemenea ar putea linişti pieţele financiare într-o perioadă în care multe din ţările sărace sunt în pragul insolvenţei.