Economia devastată de război a Ucrainei s-ar putea contracta cu până la 35% din PIB în acest an dacă invazia rusă devine un conflict prelungit, avertizează Fondul Monetar Internațional (FMI), potrivit The Guardian.
Într-o evaluare inițială, experții FMI au estimat că pierderea de vieți omenești, deteriorarea infrastructurii critice, perturbarea comerțului și valul de refugiați ar putea duce la o scădere a produsului intern brut cu minimum 10%. În raportul pregătit cu ocazia acordării sprijinului financiar în valoare de 1,4 miliarde de dolari, FMI punctează că din experiența altor state afectate recent de războaie, impactul ar putea fi semnificativ mai mare.
„Datele privind contracția reală a PIB-ului în timpul războiului (Irak, Liban, Siria, Yemen) sugerează că contracția anuală a producției ar putea fi în cele din urmă mult mai mare, în intervalul 25-35%”, se arată în raport.
Ucraina are un deficit de finanțare externă de 4,8 miliarde de dolari, însă experții FMI punctează că acesta va crește semnificativ, în contextul în care nevoile de finanțare ale țării vor fi afectate de război, datoria publică urmând să urce la 60% din PIB, de la 50% în 2021, scrie Reuters.
Ivanna Vladkova Hollar, șefa misiunii FMI pentru Ucraina, a declarat că autoritățile ucrainene fac „un efort remarcabil” pentru a menține economia și sistemul financiar al țării în funcțiune în fața războiului.
„Efectuarea plăților de salarii și pensii, reaprovizionarea bancomatelor cu numerar, deschiderea sucursalelor băncilor… continuarea efectuării de plăți aferente datoriei externe, pentru ca după război să reia operațiunile normale cu creditorii și piețele internaționale. Este de fapt un lucru remarcabil, un efort remarcabil”, a spus ea.
În 2014, an în care Rusia a anexat Crimeea, PIB-ul Ucrainei a scăzut cu 6,6%, iar anul următor cu puțin sub 10%.