Starea slabă a băncilor europene este principala ameninţare la adresa stabilităţii sistemului financiar mondial, susţine Fondului Monetar Internaţional (FMI), potrivit AFP.
”Multe instituţii financiare, în special băncile europene cele mai slabe, sunt prinse într-un vârtej de presiuni care intensifică riscurile pentru întregul sistem”, susţine FMI în documentul ”Global Financial Stability Report”.
Condorm FMI, năncile europene au rmas în urma celor americane, în condiţiile în care instituţiile financiare de pe ambele contnente au încercat să sporească atât calitatea cât şi cantitatea fondurilor proprii.
În schimb, FMI susţine că, per ansamblu, stabilitatea financiară globală s-a îmbunătăţit în ultimele şase luni, dar principala provocare în lunile următoare va fi finanţarea băncilor şi statelor, în special în cazul statelor vulnerabile din Zona Euro.
Potrivit experţilor FMI, Europa nu va scăpa de o restructurare a băncilor neviabile şi o recapitalizare a băncilor viabile.
De asemenea, băncile nu vor putea să obţină întregul capital necesar de pe piaţă iar fondurile publice vor trebui să acopere unele lipsuri.
Totodată, FMI a apreciat că băncile ar putea să reducă sumele alocate pentru plata dividendelor şi să economisească o sumă mai mare din câştiguri.
La nivel global, FMI estimează că băncile se confruntă cu datorii de 3.600 de miliarde de dolari, care vor atinge maturitate în următorii doi ani.