joi

11 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 octombrie, 2011

Fondul Monetar Internaţional şi-a început marţi misiunea de evaluare (a treia) a acordului preventiv cu România.

Punctele aflate în discuţie:

– Creşterea economică pe anul 2012. Deşi estimările iniţiale dădeau o ţintă de 3,5-4% creştere pe anul 2012, conjunctura internaţională sileşte autorităţile de la Bucureşti să conteze pe o estimare de mai puţin de 2%, şi există voci care vorbesc de o creştere mai mică de 1,5%.


– Inflaţia. Deşi a fost ţinută su control, iar ţintele se află în grafic, reprezentanţii FMI vor să vadă dacă scăderea inflaţiei nu e doar conuncturală – influenţată de un an agricol foarte bun.

– Deficitul bugetar. Fixat ca ţintă la 4,4% pentru anul 2011, deficitul trebuie să scadă la maximum 3% în metodologia de calcul ESA, a Uniunii Europene. Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, zilele trecute, de un eficit chiar mai mic – de circa 2%, ţinând cont de scumpirea finanţărilor declanşată de gradul de risc al regiunii.

– Guvernanţa companiilor de stat, în special a celor din energie şi transporturi. FMI a cerut guvernului vânzarea unor pachete minoritate la unele din aceste companii, dar sugestia este, de această dată, vânzarea unor pachete majoritare, pentru a atrage investitori. problema este însă conjunctura de piaţă defavorabilă vânzârilor.

– Salarii în domeniul public şi fiscalitate. FMI lasă la alegerea guvernului unde să direcţioneze banii: în creşteri salariale, în scăderea CAS, sau în investiţii. Opinia FMI este că atragerea de fonduri europene la o eficienţă mult mai mare decât cea de până acum ar putea crea un spaţiu bugetar care să permită două astfel de măsuri.


Misiunea de evaluare va dura până pe 7 noiembrie.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: