miercuri

27 martie, 2024

26 octombrie, 2011

Fondul Monetar Internaţional şi-a început marţi misiunea de evaluare (a treia) a acordului preventiv cu România.

Punctele aflate în discuţie:

– Creşterea economică pe anul 2012. Deşi estimările iniţiale dădeau o ţintă de 3,5-4% creştere pe anul 2012, conjunctura internaţională sileşte autorităţile de la Bucureşti să conteze pe o estimare de mai puţin de 2%, şi există voci care vorbesc de o creştere mai mică de 1,5%.


– Inflaţia. Deşi a fost ţinută su control, iar ţintele se află în grafic, reprezentanţii FMI vor să vadă dacă scăderea inflaţiei nu e doar conuncturală – influenţată de un an agricol foarte bun.

– Deficitul bugetar. Fixat ca ţintă la 4,4% pentru anul 2011, deficitul trebuie să scadă la maximum 3% în metodologia de calcul ESA, a Uniunii Europene. Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, zilele trecute, de un eficit chiar mai mic – de circa 2%, ţinând cont de scumpirea finanţărilor declanşată de gradul de risc al regiunii.

– Guvernanţa companiilor de stat, în special a celor din energie şi transporturi. FMI a cerut guvernului vânzarea unor pachete minoritate la unele din aceste companii, dar sugestia este, de această dată, vânzarea unor pachete majoritare, pentru a atrage investitori. problema este însă conjunctura de piaţă defavorabilă vânzârilor.

– Salarii în domeniul public şi fiscalitate. FMI lasă la alegerea guvernului unde să direcţioneze banii: în creşteri salariale, în scăderea CAS, sau în investiţii. Opinia FMI este că atragerea de fonduri europene la o eficienţă mult mai mare decât cea de până acum ar putea crea un spaţiu bugetar care să permită două astfel de măsuri.


Misiunea de evaluare va dura până pe 7 noiembrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: