miercuri

5 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 aprilie, 2020

Susținerea de către guvern a companiilor mari (inclusiv cele de stat) prin anumite produse financiare și, eventual, prin participarea statului la majorări de capital, se va face cu anumite condiții, care ar putea conține chiar și planuri de restructurare a afacerilor, potrivit declaraţiilor ministrului Finanţelor , Florin Cîţu.

„Produsele pe care le facem pentru companii mari merg pe același principiu de bază, încercăm subvenționarea dobânzii, garanția creditului până la un anumit plafon, de 80-90%, dar vom adăuga și alte condiționalități, pentru că de multe ori acolo vrei să vezi și un plan de reformă. De aceea lucrurile sunt mai complicate când este vorba despre companii mari”, a declarat Florin Cîţu la Profit TV.


Ministrul Finanțelor s-a referit mai ales la „credite foarte mari și sofisticate, unde avem de-a face cu companii care au trezorerii cu oameni specializați (…) Aceste produse senior loan să vină cu această garanție, ca dacă nu pot fie plătite, statul să intre în acționariat”, a explicat Florin Cîțu.

Capitalizarea prin intrarea statului în acţionariat se va produce mai ales în cazul companiilor de stat ul „care au nevoie de finanțări, cum este Tarom. Acolo putem să facem o majorare de capital. Este cel mai bun mod și arăți încredere când vii într-un parteneriat lângă o companie. Aceste lucruri s-au făcut și se fac peste tot în lume”, a adăugat ministrul Finanțelor.

(Citiți și: „Florin Cîțu: Și statul român ar putea investi în companii private)

Anterior, Florin Cîțu a spus că Ministerul Finanțelor lucrează la proiect „cu instituţii internaţionale care au făcut asta chiar şi în România. În prezent, eu negociez plafoane cât mari la garanţii cu toate aceste instituţii. Nu ar trebui să fie o limită deocamdată, ar trebui să fie un plafon cât mai mare şi pe urmă vedem cum se duc aceşti bani, în funcţie de proiecte. Vor fi mult mai sofisticate produsele pentru acele companiile mari care au şi departamente sofisticate, iar pentru IMM-uri va fi IMM Invest”, spunea ministrul Finanțelor.

 


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: