România va atrage resurse de pe pieţele internaţionale „în prima parte a anului următor”, dată fiind cererea puternică de pe piaţa locală, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, într-un interviu pentru Bloomberg, dat joi cu ocazia sesiunii ECOFIN de la Bruxelles.
„Nu văd presiuni prea mari asupra finanţării”, a căutat ministrul român să calmeze piețele după ce a dezvăluit amploarea reală a deficitului bugetar, estimat pentru 2019, până la 4,4% din PIB.
Totodată, Florin Cîţu consideră că România are o rezervă tampon suficientă pentru a face faţă oricăror presiuni privind finanţarea cheltuielilor sau asupra cursului de schimb şi a invocat anumite măsuri pe care le va lua curând pentru a asigura pieţele că evoluţia deficitului bugetar va intra sub control.
Buffer-ul este „optim” și va fi folosit la nevoie
„Avem o rezervă (buffer) de mărime optimă. Dacă vom avea nevoie vom intra pe piaţă şi o vom utiliza”, a spus Florin Cîţu.
Banca Naţională a României (BNR) a intervenit pe piaţa valutară, cu aproape un miliard de euro, pentru a sprijini cursul de schimb al leului, după ce îngrijorările privind efectele cheltuielilor frenetice ale fostului guvern asupra inflaţiei şi bugetului au dus leul la un minim istoric luna trecută.
Comisia Europeană a estimat că România va înregistra cel mai mare deficit bugetar din UE atât în acest an (3,6% din PIB) cât şi anul viitor (4,4%).
Reducerea cheltuielilor „de lux”
Florin Cîţu a spus că guvernul din care face parte va anunţa în următoarele două săptămâni o serie de reduceri de cheltuieli „de lux”, astfel încât să se diminueze deficitul bugetar până la circa 3% din PIB în 2020.
Ministrul român a refuzat să ofere detalii, dar a spus că Guvernul nu vrea „să apese prea tare pe pedala de frână”, în contextul înrăutăţirii perspectivelor economice mondiale.
„Anul viitor este un an electoral, avem două alegeri”, a replicat Florin Cîțu la întrebarea dacă Guvernul nu va anula pur şi simplu creşterea pensiilor cu 40%, decisă de predecesorii săi, dar a insistat că politica fiscală va înceta să mai fie o sursă de volatilitate pe piaţă.
Declarațiile ministrului român de finanțe vin după consultări cu guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, care a declarat, săptămâna trecută, că abordarea Guvernului este una corectă, pentru că trebuie văzut care este situaţia clară a bugetului.
Mugur Isărescu a asigurat la rîndul său că Guvernul are buffer-ul aproape întreg, dar a sugerat că nu este indicat să-l folosească în condiţiile în care există exces de lichiditate, iar aceasta aduce costuri pentru banca centrală şi bancheri.