marți

13 august, 2024

14 noiembrie, 2019

Deficitul bugetar din primele zece luni ale anului a urcat la 2,84% din PIB, peste nivelul deficitului din Legea bugetului, de 2,78% din PIB, a declarat, joi, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. El a precizat că din proiecțiile sale, fără o schimbare a politicii bugetare, deficitul ar urma să depășească 4% din PIB în 2019.

”Economia României a fost condusă în ultimii trei ani după două bugete, un buget prezentat în Parlament și care nu a fost asumat, prin derogări de la Legea responsabilității fiscal-bugetare și un al doilea buget, cu informații reale, folosit pentru finanțarea baronilor locali”, a declarat Florin Cîțu.

Ministrul Finanțelor l-a folosit drept exemplu pe Al Capone care folosea două registre, unul pe care îl prezenta Fiscului și unu pentru el. ”Bugetul a fost transformat într-un instrument în slujba partidului”, a precizat Cîțu, amintind că acest lucru nu ar fi fost posibil fără complicitatea Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNPS), condusă de Ion Ghizdeanu, demis din funcție de noul premier.


Cîțu a precizat că analizează posibilitatea sesizării organelor penale, suspectând guvernele PSD de subminarea economiei.

Pentru a corecta o parte din deficit, MFP va analiza posibilitatea recuperării unor sume neîncasate, în condițiile în care în primele nouă luni ale anului, veniturile fiscale colectate de stat au fost cu 11 miliarde de lei mai mici decât cele proiectate. Restructurarea aparatului administrativ este o altă metodă prin care ministrul Finanțelor speră să reducă din deficit. Cu privire la o eventuală demitere a conducerii ANAF, ministrul a precizat că ”o să-i cer doamnei președinte ANAF o situație cu planul pe care îl are de îndeplinit și voi lua o decizie”.

Probleme la buget:

  • bugetul asigurărilor sociale de stat (pensii) ar fi trebuit să fie pe plus, însă după primele zece luni are un deficit de 2,9 miliarde de lei;
  • restanțele la rambursările de TVA se ridicau la patru miliarde de lei la preluarea mandatului și ar fi scăzut cu circa un miliard;
  • restanțe la plata concediilor medicale de 1,8 miliarde de lei la zece luni; ministrul anticipează că suma va crește la patru miliarde de lei la sfârșitul anului;
  • Fondul de rezervă al Guvernului mai are patru milioane de lei.

În ceea ce privește bugetul pe anul viitor, ministrul Finanțelor a precizat că se lucrează la el și se fac eforturi pentru ca deficitul să fie ”cât mai aproape de nivelul asumat”.


Întrebat cum va arăta bugetul pe 2020, Cîțu a precizat că în opinia sa ”creditele de angajament sunt nocive pentru economia noastră. Vreau un buget gândit pe proiecte majore, multianuale, cu mai puține credite de angajament”.

În ceea ce privește necesarul de finanțare al statului pentru anul în curs, având în vedere evoluția alarmantă a deficitului, ministrul a precizat că este ”informat cu privire la deficitul de finanțare curentă”, dar nu poate oferi public cifra actualizată cu privire la suma pe care va trebui să o împrumute în acest an.

”Trebuie să ne facem prieteni din toți cei care ne pot ajuta cu finanțarea”, a mai declarat Cîțu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: