joi

13 iunie, 2024

8 octombrie, 2020

Programul de finanțare a companiilor mari, prin acordarea de garanții de stat la credit, a început, a anunțat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, pe pagina sa de Facebook.

”Vești foarte bune pentru companii! A început programul guvernamental pentru susținerea companiilor mari! Așa cum am promis, nu lăsăm pe nimeni în urmă”, a scris ministrul.

Potrivit EximBank, beneficiarii programului sunt companii mari şi IMM-uri cu cifra de afaceri peste 20 milioane de lei în 2019, care nu erau în dificultate la data de 31 decembrie 2019.


Pentru a fi eligibile, companiile nu trebuie să fi avut decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau deciziile emise au fost executate. De asemenea, solicitantul nu trebuie să se afle în executare silită, închidere operaţională, dizolvare, lichidare sau administrare specială şi nu înregistrează datorii restante la bugetul general consolidat al statului ne-reglementate. Totodată, potenţialul beneficiar nu trebuie să afle în litigiu cu EximBank sau cu Ministerul Finanţelor Publice. Termenul limită până la care companiile interesate se pot înscrie în program este 30 noiembrie 2020.

În baza prezentei scheme, Eximbank are în vedere instituirea a două tipuri de măsuri:

a) Măsura A, constând în acordarea de garanții în numele și în contul statului, în proporție de maxim 90% pentru creditele acordate de către bănci comerciale companiilor pentru realizarea investițiilor şi/sau pentru susținerea activității curente;

b) Măsura B, constând în acordarea de finanțări cu dobândă subvenționată, în numele și în contul statului, pentru companii, în scopul realizării investițiilor şi/sau pentru susținerea activității curente.


Bugetul schemei are un cuantum total de 4 miliarde de lei (aproximativ 800 milioane de euro), alocat estimativ astfel:

a) pentru Măsura A – un buget în valoare de 2 miliarde de lei (aprox. 400 milioane de euro) care va permite constituirea unui portofoliu de garanții la credite estimat la 6,5 miliarde de lei (aprox. 1,5 miliarde de euro), destinat unui număr estimat de 325 de beneficiari.

b) pentru Măsura B – un buget în valoare de 2 miliarde de lei (aprox. 400 milioane de euro), care va permite acordarea de credite în valoare de 2 miliarde de lei (aprox. 400 milioane de euro), destinat unui număr estimat de 100 de beneficiari.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: