19 septembrie, 2017

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a cerut convocarea de urgență a omologilor săi din Uniunea Europeană pentru a stopa practica exportului paralel de medicamente, una dintre cauzele care au lăsat pacienții români fără unele tratamente importante.

Potrivit unui comunicat al ministerului, inițiativa de a trimite cererea ministrului Sănătății estonian (Estomia deține președinția UE semestrul acesta), a fost luată „ca urmare a semnalelor de alarmă legate de posibila retragere a unor medicamente de pe piața românească”.

Exporturile paralele sunt, într-adevăr, o cauză a dispariției unor medicamente, însă retragerea de pe piața românească nu are legătură cu exportul paralel.


Ambele fenomene – retragerea de pe piață și exportul paralel – au fost provocate de politicile coaliției PSD și ALDE în domeniu.

Scăderea adminsitrativă a prețurilor a determinat ieftinirea medicamentelor, ceea ce a făcut tot mai profitabil exportul în țări unde sunt revândute la prețuri mult mai mari, pe de o parte, și, pe de altă parte, i-a determinat pe producători să anunțe retragerea unora dintre medicamente de pe piața autohtonă.

Noua criză a medicamentelor a fost declanșată de Guvernul Sorin Grindeanu, prin ieftinirea cu 35% a medicamentele inovative rămase fără patent. În varianta elaborată de fostul minsitru al Sănătății Vlad Voiculescu, reducerea prețului la aceste produse trebuia făcută treptat.

De asemenea, menționăm că Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a avertizat de curând că peste 2.000 de medicamente riscă să dispară de pe piață din cauza taxei clawback, care tinde să crească spre 30%. Din cele peste 2.000 de medicamente ce riscă dispariția de pe piață, 62% costă sub 25 de lei.


Conform Asociației Distribuitorilor Europeni de Medicamente, aproximativ un sfert din medicamentele aflate pe piața românească în 2015 au dispărut din cauza unui cumul de cauze care le-a făcut neprofitabile.

În urmă cu doi ani se distribuiau în România peste 6.000 de medicamente, cu aproximativ 1.500 mai multe decât acum. Dintre cele retrase, peste 600 au fost scoase de producători numai anul acesta, iar pentru alte câteva sute s-au făcut notificările oficiale pentru retragere, conform situației prezentate de ADEM.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: