luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 februarie, 2014

Fitch a dat publicității joi o analiză a sistemului bancar din Europa Centrală și de Est, în care băncile românești sunt plasate într-un eșalon doi, cu speranțe mici de reluare a creditării în 2014.

Din același eșalon mai fac parte băncile din Slovenia, Ungaria, Bulgaria și Croația, unde rata creditelor neperformante era de 15 – 25%, la sfârșitul celui de-al treilea trimestru din 2013. Din acest grup se detașează Slovenia, cu cea mai mare pondere a creditelor neperformante. Totuși, problemele acestei țări ex-Iugoslave ar putea să se îndrepte spre rezolvare după ce o mare parte din creditele ”rele” vor fi preluate de băncile mamă din Occident.

Fitch se așteaptă ca și problemele băncilor din celelalte țări din eșalonul doi se vor diminua pe măsură ce se va înregistra creștere economică.


Din primul eșalon al băncilor din Europa Centrală și de Est fac parte cele din Polonia, Cehia și Slovacia unde procentul creditelor neperformante se menține sub 6%.

În Europa Centrală și de Est creditele în monedă străină au o pondere însemnată ceea ce face ca sistemele bancare să fie vulnerabile. Din acest punct de vedere tot țările din primul eșalon (Polonia, Cehia și Slovacia) se confruntă cu riscuri mai mici, ponderea acestor tipuri de credite fiind de până la 27%. În schimb, în alte țări din regiune (Ungaria, România, Bulgaria și Croația) ponderea împrumuturilor în monedă străină depășește 60%.

Dobânzile mici și oportunitățile limitate de câștig fac ca piața est-europeană să nu fie foarte atractivă. Fără îndoială diferențele dintre cele două eșaloane din regiune sunt reflectate de trendul creditării. În Polonia, Cehia și Slovacia se obțin cele mai bune profituri din regiune, conchide analiza Fitch.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: