vineri

19 aprilie, 2024

9 mai, 2014

Fiscul din Marea Britanie va acorda ANAF consultanţă în domeniul preţurilor de transfer între firmele din acelaşi grup, statul dorind să negocieze cu multinaţionalele formula stabilirii acestor preţuri pentru următorii cinci ani, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, potrivit MEDIAFAX.

Preţurile de transfer sunt cele la care se vând sau se cumpără servicii şi bunuri între firme aparţinând aceluiaşi grup.

Toate firmele rezidente în România care desfăşoară tranzacţii cu persoane afiliate au obligaţia întocmirii dosarului preţurilor de transfer.


Potrivit ministrului Finanţelor, prima înţelegere pe preţurile de transfer, după 2007, a fost încheiată în urmă cu câteva zile, dar Ioana Petrescu a refuzat să spună numele multinaţionalei despre care este vorba.

„Am cerut sprijinul ambasadorului Marii Britanii şi am primit deja răspuns pozitiv din partea administraţiei fiscale din Marea Britanie, care ne va ajuta cu consultanţă pe zona de preţuri de transfer. Este foarte important ca Fiscul să se înţeleagă cu aceste corporaţii şi să se înţeleagă în ce modalitate se vor face aceste preţuri de transfer. Există o metodă obişnuită în alte ţări, prin care Fiscul se poate înţelege cu corporaţiile în ce fel se fac preţurile de transfer pe cinci ani în avans”, a explicat Ioana Petrescu la conferinţa „Cum «albim» economia şi creştem încasările la buget?”, organizată de Ziarul Financiar.

Ministrul Finanţelor şi-a propus să modernizeze Secţia de preţuri de transfer din cadrul ANAF, care nu s-a bucurat până acum de mare atenţie.

La sfârşitul lunii mai vor fi organizate concursuri pentru mai multe posturi în secţia de preţuri de transfer şi soluţii fiscale individuale din cadrul ANAF. De asemenea, va fi schimbatăşi legislaţia corespunzătoare.


„Vorbim aici de preţuri de transfer, care nu sunt evaziune fiscală, dar sunt un mod de a evita anumite impozite, care este practicat de multinaţionale. Este esenţial să existe specialişti şi la ANAF ca să lucreze împreună şi să se uite pe aceste dosare de preţuri de transfer alaturi de firmele de consultanţă care sunt angajate de multinaţionale”, a mai spus Ioana Petrescu, citată de Mediafax.

„Trebuie să fie specialişti şi de partea ANAF şi de cea a multinaţionalelor, să discute dosarele preţuri de transfer pentru a fi siguri că acest lucru se întâmplă într-un mod echitabil”, a adăugat ministrul.

„Am avut întâlniri fructuoase cu cei din Big4 (PricewaterhouseCoopers, KPMG, Ernst&Young, Deloitte – n. red.), sunt principalele persoane care vor lucra pe aşa ceva din partea corporaţiilor. Este o soluţie câştigătoare atât pentru Fisc, cât şi pentru corporaţii. Pe de o parte, Fiscul se asigură că aceste tranzacţii se fac într-un anumit fel pe o perioadă de cinci ani, iar corporaţia poate sta liniştită în cei cinci ani, ştiind cum se vor calcula preţurile de transfer”, a mai spus Ioana Petrescu, la conferinţa „Cum «albim» economia şi creştem încasările la buget?”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: