O rezervă de aproape nouă milioane de tone de litiu a fost descoperită adânc într-o mlaștină care se întinde pe o suprafață echivalentă cu 300 de terenuri de fotbal, lângă orașul Kokkola de pe coasta de vest a Finlandei, transmite Euractiv. Forajele exploratorii sugerează că rezervele ar putea fi mai consistente.
Presa internațională relatează că este cea mai mare astfel de rezervă descoperită în Europa și ar putea declanșa o cursă europeană pentru litiu. Cele nouă milioane de tone deja descoperite ar permite exploatarea minei vreme de 13 ani și menținerea în funcțiune a circa cinci milioane de mașini electrice.
În septembrie, Comisia Europeană a estimat că, în acest deceniu, cererea de litiu în UE va crește de 18 ori, în timp ce Deutsche Bank a prognozat că prețul mineralului se va tripla în aceeași perioadă.
În acest moment, litiul este un material esențial pentru construcția de telefoane mobile, mașini electrice și panouri solare.
În Europa, Austria, Portugalia, Spania și Serbia au făcut, de asemenea, mari descoperiri de rezerve de litiu. Cu toate acestea, demersuri serioase de exploatare s-au făcut doar în Finlanda, unde compania Keliber strânge capital și intenționează să înceapă mineritul până în 2024, potrivit presei locale.
Deocamdată, Europa depinde în totalitate de importurile de litiu din China, America de Sud și Australia.
Utilizarea propriilor resurse de litiu ar putea fi un avantaj pentru industria minieră europeană și ar putea avea un impact semnificativ asupra economiei în general.