Ministerul Finanţelor negociază cu Banca Mondială un împrumut de 800 de milioane de euro pentru plata serviciilor suplimentare efectuate de către medicii de familie şi pentru medicina comunitară, conform unui comunicat al Ministerul Sănătăţii.
„Astfel, în cadrul unui împrumut de aproximativ 800 milioane de euro pe care Ministerul Finanţelor îl negociază cu Banca Mondială, sunt prevăzute fonduri pentru plata serviciilor suplimentare efectuate de către medicii de familie către populatie şi pentru medicina comunitară, în scopul asigurării unui acces mai bun al populaţiei la servicii medicale primare şi al eficientizării cheltuielilor din sănătate”, a transmis Ministerul Sănătăţii.
Sorina Pintea afirmă că fondurile vor suplimenta creşterea bugetului pentru medicina de familie.
Medicina primară a primit și în bugetul pentru 2019 mai puțin de 6% din Fondul Național Unic de Sănătate. Concret, este vorba de 5,77% din cele aproape 38 de miliarde de lei, la cât au fost prevăzute cheltuielile totale ale Casei Naționale de Sănătate (CNAS).
Bugetul Sănătății
Anul trecut, CNAS a avut un buget de aproape 35 de miliarde de lei. Din cele aproape trei miliarde de lei prevăzute în plus la cheltuielile de anul acesta, 1,250 de miliarde de lei sunt pentru asigurarea salariilor prevăzute pentru personalul medical din sistemul public.
În total, pentru completarea salariilor medicilor din sistemul de stat (care se plătesc din decontarea serviciilor medicale prestate și statul adaugă ce lipsește), FNUASS transferă anul acesta 9,350 de miliarde de lei, comparativ cu 8,1 miliarde, în 2018. În 2017, suma a fost de aproape 3,7 miliarde de lei.
Aproape tot restul sumei ce va fi cheltuită în plus anul acesta merge spre medicamente – din suma de 37,832 de miliarde lei prevăzută pentru 2019, 6,243 miliarde de lei sunt alocate medicamentelor cu și fără contribuție personală, față de 5.009 miliarde în 2018.