11 martie, 2019

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 357 de milioane de lei, în cadrul unei emisiuni de obligațiuni de stat cu scadență în aprilie 2026, la o dobândă medie de 4,5% pe an, în linie cu așteptările analiștilor.

Investitorii care au participat la licitație au subscris 610,9 milioane de lei, valoarea din prospect fiind de 300 de milioane de lei.

Analiștii ING anticipează o eventuală creștere a dobânzilor odată cu publicarea datelor privind inflația din luna februarie.


”Ne așteptăm ca indicele prețurilor de consum (inflația, n.r.) din februarie să fie superior mediei așteptărilor, iar inflația de bază să înregistreze o creștere de 0,2 puncte procentuale, la 2,7% an la an. Acest lucru va avea un impact negativ asupra obligațiunilor guvernamentale în lei”, notează Ciprian Dascălu, economist șef al ING România, într-o notă transmisă investitorilor.

Specialiștii se așteaptă ca dobânzile la împrumuturile pe termen scurt să rămână la acest nivel.

”Pe viitor, obligațiunile pe termen scurt vor fi influențate în mare măsură de eventuale modificări ale OUG 114/2018 deoarece băncile locale și fondurile de pensii private sunt investitori de top pe aceste scadențe. În cazul în care BNR va menține o preferință pentru un leu stabil, lichiditatea va fi redusă și acest lucru va împiedica scăderea randamentelor pe termen scurt”, notează analiștii Erste, adăugând că, în ceea ce privește scadențele pe termen lung, dobânzile ar putea crește ca urmare a aversiunii de la nivel global față de titluri riscante, dar și ca urmare a politicilor ”neglijente” de la nivel local.

Finanțele vizează atragerea de finanțări în valoare de 2,2 miliarde de lei prin emisiuni de obligațiuni și certificate de trezorerie în luna martie, reiese din calendarul publicat de instituție.


Cu privire la dobânzi, Finanțele se așteaptă ca acestea să nu depășească 5%, aceasta fiind estimarea pentru obligațiunile pe zece ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: