luni

22 aprilie, 2024

23 februarie, 2024

Partidul de guvernământ din Ungaria l-a nominalizat joi pe judecătorul Tamás Sulyok (foto) pentru a ocupa poziția de președinte al țării, încercând astfel să atenueze o criză politică care a dus la demisia fostului șef al statului, anunță Politico.

Fostul președinte al Ungariei Katalin Novák, un apropiat al premierului Viktor Orbán, a demisionat la începutul acestei luni, după dezvăluirile conform cărora a grațiat un bărbat condamnat pentru că a ajutat la mușamalizarea abuzurilor sexuale asupra copiilor, scandalul declanșând proteste la Budapesta.

Demisia lui Novák nu a fost încă acceptată în mod oficial într-un vot de către parlament, dar acest lucru se va întâmpla probabil pe 26 februarie, când legislativul se va reuni din nou.


Partidul Fidesz, aflat la guvernare, l-a nominalizat pe Tamás Sulyok, președintele Curții Constituționale a Ungariei, drept înlocuitorul ales al lui Novák.

„Sulyok este cel mai bine pregătit pentru a întruchipa unitatea națiunii”, a declarat liderul grupului parlamentar Fidesz, Máté Kocsis, în declarații televizate joi.

Tamás Sulyok, în vârstă de 67 de ani, a fost numit președinte al Curții Constituționale a Ungariei de către parlamentul condus de Fidesz în 2016. El a fost și consul onorific al Austriei din 2000 până în 2014, înainte de a deveni membru al Curtea Constituțională.

„Nu am fost niciodată interesat de politică în viața mea”, a spus el presei locale în 2021. Sulyok trebuie votat de parlamentul Ungariei, dar aceasta este în mare măsură o formalitate, Fidesz având o supermajoritate în parlamentul de la Budapesta.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: