miercuri

24 aprilie, 2024

20 martie, 2021

Asociația Forța Fermierilor solicită prim-ministrului României, Florin Cîțu, să revină asupra proiectului de Hotărâre de guvern privind cuantumurile Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT), lansat miercuri în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale. Documentul prevede tăieri, în medie, de peste 50% la sumele pe care fermierii din sectoarele vegetal și zootehnie le vor primi în 2021.

„După ce Guvernul a refuzat să mai plătească despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020, situație care îi pune pe mulți fermieri să rateze anul agricol 2021, care se anunță mai bun, acum vine o nouă lovitură pentru agricultura națională prin tăierea masivă a cuantumurilor ANT. Vorbim de plăți aduse în derizoriu, de 5-6 euro pe hectar și de 2 euro pe cap de ovină și caprină. Producătorii agroalimentari primesc, astfel, o nouă lovitură, efectele acestei decizii criminale din punct de vedere economic urmând a se simți în toată țara și în toate sectoarele”, susțin reprezentanții Asociației Forța Fermierilor, într-un comunicat citat de Agerpres.

Aceștia afirmă că prin întârzierea plății subvențiilor și „acum tăierea lor”, în convergență cu anularea despăgubirilor de secetă, producția agricolă a României va suferi o scădere de minimum 25% a producției – atât în sectorul vegetal cât și în zootehnie. Asta în condițiile în care premisele meteorologice indică un an în care redresarea ar fi fost posibilă, dacă fermierii ar fi avut acces la capitalul de lucru pentru înființarea culturilor.


Potrivit proiectului de HG pentru aprobarea plafoanelor ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, speciile ovine și caprine, pentru anul de cerere 2020, suma totală alocată din bugetul MADR se ridică la 43,97 milioane de euro, respectiv în echivalent 214,26 milioane de lei.

„Se aprobă plafoanele ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil – ANT 1, precum și pentru culturile de: in pentru fibră – ANT 2, cânepă pentru fibră – ANT 3, tutun – ANT 4, hamei – ANT 5 și sfeclă de zahăr – ANT 6, care se acordă pentru anul de cerere 2020, în limita sumei de 43.974,445 mii euro, în echivalent 214.265,485 mii lei, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2021 (…)”, se arată în document.

Suma se distribuie astfel:

  • 42,52 milioane de euro pentru culturile amplasate pe teren arabil;
  • 2.742 euro pentru in pentru fibră și cânepă pentru fibră;
  • 646.827 euro pentru tutun;
  • 41.879 euro pentru hamei;
  • 755.567 euro pentru sfeclă de zahăr.

Potrivit proiectului, culturile amplasate pe teren arabil sunt: cereale pentru boabe, de exemplu, dar fără a se limita la acestea; grâu, secară, orz, orzoaică, porumb boabe, sorg, orez; leguminoase pentru boabe (mazăre, fasole), dar fără a se limita la acestea; rădăcinoase (cartofi, sfeclă de zahăr, rădăcinoase furajere); plante industriale, din care: plante textile (in pentru fibră, cânepă pentru fibră; plante uleioase (floarea-soarelui, rapiță, soia boabe, in pentru ulei; alte plante industriale (tutun, plante medicinale și aromatice; legume, de exemplu, dar fără a se limita la acestea: tomate, ceapă, usturoi, varză albă, ardei, pepeni verzi și galbeni; furaje verzi în teren arabil (perene și anuale, lucernă, trifoi; căpșuni; loturi semincere; culturi amplasate pe teren arabil în sere și solarii.


Cuantumul per hectar al ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, prin raportarea sumelor prevăzute la suprafețele eligibile corespunzătoare ANT 1-6.

De asemenea, proiectul prevede și plafonul aferent plății pentru ajutor național tranzitoriu în sectorul zootehnic, pentru schema cuplată de producție, speciile ovine și caprine care se acordă pentru anul de cerere 2020 în limita sumei de 19,47 milioane de euro, în echivalent 94,89 milioane de lei, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2021.

Cuantumul per unitatea de măsură al ajutorului național tranzitoriu în sectorul zootehnic se calculează tot de către APIA, prin raportarea sumei prevăzute la efectivele de femele ovine și caprine eligibile.

Plățile pentru ajutoarele naționale tranzitorii se fac în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2020 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 1 octombrie 2020.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: