luni

26 februarie, 2024

1 noiembrie, 2016

fed-logoFederal Reserve (FED), banca centrală a SUA, va menține  ratele dobânzilor neschimbate miercuri, dar se pregăteşte pentru o creştere în decembrie, pe fondul semnelor că economia va creşte, potrivit estimărilor Reuters.

În fapt, amânarea previzibilă mâine, a creșterii dobânzilor FED este de așteptat înaintea alegerilor prezidențiale din SUA, dar astfel ar spori probabilitatea unei decizii de creștere la şedinţa din decembrie a Comitetului FED de operaţiuni de piaţă (Federal Open Market Committee).

O creştere a dobânzii pe dolari ar putea întări puterea monedei americane, în defavoarea monedelor țărilor emergente, inclusiv leul.


Pe de altă parte, sensul evoluției prețului petrolului este, de obicei, opus celei a cursului dolarului faţă de celelalte monede importante ale lumii. Scumpirea țițeiului va depinde și mai mult de creșterea cererii și de deciziile producătorilor.

Strategii FED au devenit din ce în ce mai încrezători în privinţa creșterii ratei de politică monetară.

Presedintele FED Janet Yellen declarase, deja în septembrie, că o decizie de creştere a dobânzii este probabilă înainte de sfârșitul anului, dacă indicatorii privind ocuiparea forţei de muncă şi inflaţia ar continua să se îmbunătăţească.

De la data declarației șefului FED, au apărut semnale solide de creştere din perspectiva salariilor, în timp ce prețurile de consum arată, la rândul lor, unele semne de creştere, deşi mai timidă.


Ocuparea forței de muncă și inflația sunt aproape de estimările pe termen lung ale FED. De asemenea, creșterea economiei SUA a accelerat într-un ritm anualizat de 2,9% în al treilea trimestru, după o primă repriză destul de lentă, spune Reuters.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: