vineri

26 aprilie, 2024

1 august, 2019

Rezerva Federală (Fed) a decis, miercuri, reducerea dobânzilor de politică monetară, pentru prima dată în mai bine de un deceniu, cu scopul de a menține expansiunea economică de lungă durată a SUA și de a o izola de riscurile globale, notează The New York Times.

Scăderea de un sfert de punct procentual, de la 2,25-2,5% la nivelul de 2,0-2,25%, a fost anticipată de majoritatea economiștilor, fiind prima relaxare monetară operată de Fed din 2008.

Dacă atunci decizia a reprezentat o încercare de salvare a unei economii care se prăbușea, decizia de miercuri este percepută drept un efort preventiv de a proteja SUA de încetinirea economică din China și Europa, dar și de incertitudinile generate de războiul comercial purtat de președintele Donald Trump.


”Perspectivele pentru economia SUA rămân favorabile, iar această acțiune este menită să sprijine aceste perspective”, a declarat președintele Fed, Jerome H. Powell.

Tăierea dobânzilor, a explicat el, ”este menită să ofere asigurări împotriva riscurilor generate de o creștere economică slabă la nivel mondial și de tensiunile comerciale”.

Deși așteptată, tăierea a fost percepută drept insuficientă, atât de către piețe, cât și de către președintele Donald Trump.

Până la sfârșitul zilei, indicele bursier S&P 500 a pierdut 1,1%.


”… Ca de obicei, Powell ne-a dezamăgit, dar măcar a pus capăt întăririi cantitative”, a scris Trump pe Twitter.

Powell a precizat că Fed a decis o ajustare ”ușoară” a politicii monetare.

Deși a lăsat de înțeles că nu exclude și alte reduceri ulterioare, președintele Fed a adăugat că oficialii sistemului bancar central din SUA nu se așteaptă ca acestea să se transforme într-un ciclu de tăieri succesive, cum se procedează atunci când bate la ușă recesiunea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: