vineri

5 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 martie, 2017

Potrivit datelor oficiale comunicate de Institutul Național de Statistică, România a consemnat în februarie 2017 o nouă scădere a prețurilor faţă de luna precedentă (-0,09%) dar inflaţia anuală a continuat să crească, ajungând la + 0,20%. Explicaţia acestui mic paradox este că diminuarea preţurilor din februarie 2017 a fost mai mica decât cea din februarie 2016 (cuantificată la -0,24%).

Produsele alimentare s-au scumpit semnificativ, pentru a doua lună consecutiv (+0,65% şi, deja, +1,57% de la începutul anului !), în principal sub efectul creşterilor sezoniere ale preţurilor la legume şi conserve de legume (+3,84% pe februarie şi +9,89% de la începutul anului) şi la fructe şi conserve de fructe (+2,87% pe februarie şi +5,97% de la începutul anului).

Deja, a început să-şi spună cuvântul creşterea cursului de schimb euro/leu, astfel încât s-au înregistrat, atipic, valori mai mari de creştere a preţurilor la citrice şi alte fructe meridionale (+4,31%) decât la fructe proaspete (+1,88%) deşi am fost la finalul iernii. De reţinut şi avansul de 0,24% la lapte şi produse lactate, a doua grupă ca pondere la alimentele din coşul de consum, după carne şi pâine .


Mărfurile nealimentare s-au scumpit uşor per total (+0,08%), pe fondul unor creşteri difuze de preţuri ( +0,25% la îmbrăcăminte, +0,12% la încălţăminte, +0,10% produse de uz casnic şi mobile ş.a.m.d.), centrate pe majorarea cu 0,24% a preţurilor la carburanţi. Preţurile la energie electrică, gaze şi căldură au rămas, deocamdată, neschimbate.

Cea mai importantă influenţă asupra indicelui general de inflaţie a venit pe segmentul serviciilor, care s-au ieftinit în luna februarie (-1,78%) dintr-un singur motiv. Eliminarea taxei radio-TV plătite către stat a dus la o scădere apreciabilă la postul ”abonament radio-TV” ( unde partea leului revine operatorilor de cablu), respectiv de -16,94%.

Acest eveniment izolat şi, evident, irepetabil, a dus la schimbarea semnului inflaţiei pe luna februarie şi păstrarea ei în teritoriul negativ. Măsura de eliminare a taxei radio-TV a redus inflaţia pe luna februarie cu 0,37%, altminteri inflaţia anuală ar fi urcat în apropierea pragului de 0,5%. De altfel, inflaţia care face abstracţie de preţurile reglementate adiminstrativ a fost anunţată ca fiind de 0,36% (vezi tabelul).


De reținut, valoarea inflației aflată sub controlul politicii monetare a revenit în teritoriul pozitiv, cu cea mai mare valoare consemnată în ultimele patru luni. Din datele prezentate mai jos, se poate vedea cum acest indicator a fost menţinut în limite mult mai strânse decât inflaţia anuală şi a reuşit să atenueze variaţiile importante induse de politica fiscală.

Evoluția inflației în ultimele 12 luni

Pe viitor, tendința de creștere a prețurilor se va manifesta tot mai clar, odată cu epuizarea măsurilor conjuncturale intervenite succesiv (reducerea de TVA cu un punct procentual din ianuarie, eliminarea taxei radio-TV în februarie, plus orice expediente ar mai putea urma pentru frânarea creşterii preţurilor).

şi cu sincronizarea la trendul european în materie.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: