Câștigul salarial mediu net consemnat de INS pentru luna februarie 2015 a fost de 1.731 lei, în scădere cu o jumătate de procent față de luna precedentă. Puterea de cumpărare rezultată după ajustarea creșterii nominale cu inflația lunară s-a diminuat de la 129,4% la 128,3% în raport cu referința fixată pentru luna octombrie 1990 (ultima de dinaintea liberalizării prețurilor).
Cu toate acestea, exprimat în moneda unică europeană, câștigul salarial mediu net s-a majorat cu 0,7%, explicația fiind aprecierea mai mare a leului în raport cu euro (+1,25%) decât reducerea salariului nominal exprimat în lei. Este o situație care se va mai putea regăsi și în lunile următoare, dat fiind procesul de relaxare cantitativă demarat de Banca Centrală Europeană.
Rezultatul ar putea fi o accesibilitate crescută la achiziționarea produselor din import, în pofida unor eventuale venituri mai mici în lei, dar și o scumpire relativă, pe nesimțite, a produselor fabricate local, cu apropierea nivelului general al prețurilor de media europeană. Asta în pofida unei inflații scăzute la valori minime record, din perspectiva indicelui prețurilor de consum.
Câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.395 lei, sumă echivalentă cu aproximativ 540 euro. Raportul dintre câștigul salarial mediu net şi câștigul salarial mediu nominal brut a a ajuns la doar 72,2%, comparativ cu 77% la începutul anului 2005, atunci când s-a luat decizia trecerii la cota unică de impozitare.
Față de ianuarie 2014, creșterea nominală a salariului net a fost de 6,5% iar cea reală (după ajustarea cu inflația) de 6,1%. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat la fabricarea produselor din tutun (5.151 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (999 lei).
Undeva în jur de zece procente s-au redus veniturile din industria extractivă a petrolului și gazelor naturale și din depozitare și activități auxiliare transporturilor și cam cu cinci procente s-au diminuat veniturile din sectorul intermedierilor financiare. O creștere spectaculoasă, pe fondul acordării unor prime ocazionale, s-a înregistrat la fabricarea produselor din tutun (+39,9% față de luna precedentă).
De reținut, în sectorul bugetar au scăzut veniturile salariale ale personalului didactic cu 1,6% și ale persoanelor care lucrează în sănătate și asistență socială cu 1,3%, în timp ce salariul mediu din administrația publică a crescut ușor, cu 0,2%.