14 august, 2013

Falia se adâncește între instituțiile românești cu principalele atribuții în politica externă, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, criticând miercuri ”retorica războinică” a președintelui Traian Băsescu față de Ungaria.

Prezent la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureșului, județul Harghita, ministrul de externe a afirmat că președintele Băsescu nu are ce căuta în politica externă după ce șeful statului a afirmat că România își va asuma ”leadershipul punerii la punct al Budapestei”.

”Vreau şi este un gest pe care trebuie să-l fac ca ministru de Externe. Trebuie să spun un lucru clar: retorica războinică este anacronică, populistă şi necredibilă. Atunci când îţi asumi, între ghilimele, leadership-ul împotriva unei capitale, adică împotriva unei ţări şi nu faci distincţia, separarea între anumiţi oameni politici şi anumite atitudini extremiste şi o anumită retorică şi o identifici cu o ţară întreagă, înseamnă că nu ai ce căuta în politică şi în orice caz în politica externă”, a declarat Corlăţean, citat de Agerpres.


În context, șeful MAE a arătat că discută cu oficialii de la Budapesta problemele cu care Bucureștiul nu este de acord, referitoare la drepturile colective acordate de Ungaria cetățenilor români de etnie maghiară.

”E necesar dialogul şi e necesar să ne concentrăm pe ceea ce este important şi pozitiv în relaţia bilaterală iar acolo unde suntem în dezacord – tema protecţiei minorităţilor naţionale prin drepturi colective sau prin autonomii teritoriale pe criterii etnice promovate de lideri politici de la Budapesta, este o chestiune inacceptabilă pentru noi şi este în conflict cu normele şi standardele europene. Dar acest lucru prefer să-l discutăm direct cu partenerii ungari. Am discutat la Budapesta, la Bucureşti şi va trebui să continuăm să discutăm şi nu să intrăm în tensionări şi conflicte şi ca unii extremişti să-şi asume un potenţial conflict cu România. Acest lucru este inacceptabil”, a mai spus ministrul Corlăţean.

Luni, tot la Izvoru Mureșului, președintele Băsescu a declarat că România, ”își va asuma leadershipul punerii la punct a Budapestei”, după declarațiile făcute de unii lideri politici din Ungaria la adresa României.

”Ungaria a devenit un focar de instabilitate privind tratamentul minorităţilor în regiune, politica Budapestei a început să creeze dificultăţi. România îşi va asuma lidershipul punerii la punct a Budapestei”, a declarat Traian Băsescu.


Anterior, la Joseni, liderul partidului de extremă dreapta din Ungaria Jobbik, Vona Gabor, a declarat că partidul său ”își va asuma” un eventual conflict cu România, dacă va fi nevoie pentru afirmarea autonomiei maghiarilor din Transilvania.

Politica externă a României este, potrivit Constituției, atributul președintelui țării.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: