miercuri

24 aprilie, 2024

16 iulie, 2020

Ministerul Muncii pregătește modificarea  OUG nr.30/2020, ce reglementează măsuri în domeniul protecției sociale în contextul epidemiei de SARS-CoV-2, pentru a introduce o prevedere conform căreia statul plătește șomajul tehnic atunci când o companie își suspendă activitatea din cauza apariției unui focar epidemic printre salariați.

Măsura se va aplica și pentru situația carantinării personalului, iar indemnizația se va acorda pe toată perioada în care activitatea este întreruptă sau redusă, explică pe Facebook prefectul județului Buzău, Cătălin Boboc, cel care a solicitat reglementarea unei măsuri pentru asemenea cazuri.

Propunerea a fost făcută după apariția la Buzău a unei astfel de situații la care nu s-au gândit autorii OUG 30.


„În judeţul Brăila, un operator economic cu 476 de angajaţi a fost nevoit să întrerupă activitatea pentru că 42 de salariaţi au fost diagnosticaţi pozitiv COVID-19, iar 343 au primit de la DSP recomandarea de izolare voluntară pe care o respectă pentru protecţia lor şi a celor apropiaţi”, a anunţat prefectul judeţului Brăila, Cătălin Boboc.

În această situație, patronii respectivei fabrici de confecții au decis suspendarea temporarea a activității, chiar dacă nu se încadrau în excepțiile pentru care statul mai plătește șomaj tehnic.

Potrivit ordonanței, începând cu data de 1 iunie 2020, angajații care au beneficiat de șomaj tehnic și cărora le sunt menținute raporturile de muncă ulterior reluării activității de către angajatori, beneficiază, pentru o perioadă de trei luni, prin intermediul angajatorului, de plata unei părți din salariu, reprezentând 45% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 45% din câştigul salarial mediu brut.

De măsura beneficiază și angajații care nu au beneficiat de prevederile art. XI alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 (șomajul tehnic, n.r.) ai căror angajatori au cifra de afaceri redusă cu cel puțin 30% comparativ cu luna similară a anului anterior, pentru cel mult 50% din numărul de angajați.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: