vineri

19 aprilie, 2024

18 martie, 2019

Tranzacțiile de fuziuni și achiziții (M&A) din Europa au înregistrat cea mai mare valoare anul trecut, 126,5 miliarde de dolari, în creștere de 2,5 ori față de 2017 și peste cele 98,9 miliarde de pe continentele americane.

Statele Unite sunt, însă, piața cea mai atractivă pentru investiții, cu 81,4 miliarde de dolari investiți în 2018, potrivit raportului EY Power transactions and trends Q42018.

Cât privește România, sunt de așteptat „tranzacții spectaculoase cu proiecte existente, în contextul necesității de integrare pe verticala producere-furnizare”, spune Valeriu Binig, senior advisor al EY România.

Focus pe energia regenerabilă


Energia regenerabilă a continuat să alimenteze volumul tranzacțiilor din Europa – cu 253 tranzacții reprezentând 46% din volumul total la nivelul tuturor regiunilor și 19% din valoarea totală a tranzacțiilor (48,3 miliarde de dolari).

În 2018, cinci tranzacții implicând operațiuni de utilități integrate, fiecare în valoare de peste 1 miliard de dolari, au generat 32 miliarde de dolari (32%) din valoarea totală a tranzacțiilor de pe continentul american.

Cea mai mare tranzacție a fost preluarea de către E.ON a Innogy SE de la celălalt colos german, RWE.

Reformele pieței energetice din Uniunea Europeană vizează accelerarea tranziției spre energie verde, în vreme ce energia regenerabilă și stocarea energiei sunt , deja, principalii vectori de creștere pe continentul american.


În UE, accelelrarea tendinței ar trebui să vină după:

  • majorarea țintelor privind ponderea surselor de energie regenerabilă pentru 2030,
  • impunerea unor limite de emisii de CO2 asupra industriei transporturilor și
  • eliminarea remunerării capacităților pentru producerea de electricitate pe bază de combustibili fosili.

România

„Și în România vedem inițiative corporative de promovare a autovehiculelor electrice și a infrastructurii pentru încărcarea acestora. Stocarea energiei electrice a captat un interes crescut și așteaptă un cadru de reglementare corespunzător pentru remunerarea investițiilor”, spune Valeriu Binig, senior advisor al EY România.

Oficialul EY spune că „noi proiecte eoliene cu turbine moderne de dimensiuni/capacități crescute și investiție specifică mai mică (ce va duce la cost de producție mai mic) sunt în faze avansate de analiză. Așteptăm tranzacții spectaculoase cu proiecte existente în contextul necesității de integrare pe verticala producere-furnizare”.

ANRE a elaborat regulamentul de funcţionare pentru o nouă piaţă, destinată producătorilor de energie din surse regenerabile, pe care se poate vinde atât energia cât şi certificatele verzi.

„Pe fundalul absenței marilor proiecte centralizate ce ar trebui să acopere retragerile din funcțiune ale capacităților învechite, vom vedea o tendință de descentralizare a producerii energiei electrice, cu prosumerii în rol principal. Probabil primii vor fi consumatorii nerezidențiali”, a ami declarat Valeriu Binig.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: