sâmbătă

13 iulie, 2024

26 octombrie, 2019

(FOTO: EY „Transfer Pricing and International Tax Survey 2019″)

Schimbările fiscale din toată lumea „au condus la o incertitudine fără precedent în rândul directorilor executivi din domeniul fiscal de la nivel global, potrivit studiului EY „Transfer Pricing and International Tax Survey 2019″, publicat vineri.

Astfel că opt din zece respondenţi la sondajul aferent studiului (79%) descriu mediul fiscal internaţional din prezent drept „incert”, iar 42% îl definesc drept „foarte incert” ori chiar „extrem de incert”.

Creșterea controverselor fiscale

Totodată, 82% din cei 700 de respondenţi de la nivel global au declarat că s-au confruntat cu controverse în ceea ce priveşte preţurile de transfer în ultimii 3 ani, iar 40% dintre aceştia au spus că ajustările rezultate au condus la dublă impunere.


În România,  a avut loc în ultimii ani „o intensificare a numărului de inspecţii derulate de ANAF în domeniul preţurilor de transfer (inclusiv prin „Operaţiunea Iceberg” lansată de ANAF în 2019) şi o creştere a numărului de controverse fiscale generate de ajustările de preţuri de transfer, efectuate de ANAF”, potivit studiului citat.

„Creşterea volumului de informaţii disponibile autorităţilor fiscale de la nivel internaţional şi a schimburilor de informaţii între autorităţi va conduce, în perioada următoare, la o creştere şi mai mare a numărului şi a complexităţii controalelor de preţuri de transfer şi, implicit, a situaţiilor de dublă impunere, inclusiv în România„, a declarat Adrian Rus (foto), liderul departamentului de preţuri de transfer al EY România.

Țintele ANAF

Cele mai importante teme de controversă fiscală la nivel global, în domeniul preţurilor de transfer, sunt preţurile de transfer pentru bunuri (64%) şi serviciile financiare intra-grup (41%).

În România, experienţa EY privind controalele derulate de ANAF în ultimii ani „arată că, deşi nu există o predilecţie spre investigarea anumitor tranzacţii cu părţi afiliate, o mare parte din numărul ajustărilor se referă la preţurile de transfer pentru bunuri, confirmând astfel evoluţia internațională”, spune studiul EY.


Controalele derulate de ANAF au vizat în ultima perioadă şi aspecte legate de:

  • tranzacţii ce implică proprietatea intelectuală (mărci, brevete, drepturi de autor, know-how etc.) acoperind diverse subiecte, cum ar fi:
    • necesitatea şi beneficiile aferente acestor tranzacţii precum şi
    • nivelul de piaţă al respectivelor onorarii;
  • sau aspecte legate de sediile permanente şi sediile fixe, vizând:
    • existenţa sau nu în România a acestor sedii din perspectiva TVA, precum şi
    • modul de alocare a profiturilor între companii mamă şi sedii permanente din România.

Inspecții și soluții

Schimbările semnificative de interes din cadrul inspecţiilor fiscale ar putea fi, în perioada următoare:

  • controversele legate de proprietatea intelectuală (spun 49% dintre respondenţi) şi
  • controversele privind sediile permanente (39% dintre respondenţi).

Soluţiile pe care le au la dispoziţie contribuabilii sunt variate, potrivit EY:

  • cele proactive, cum ar fi:
    • obţinerea unui acord de preţ în avans sau a unei soluţii fiscale individuale anticipate, dar mai ales
    • identificarea şi documentarea corespunzătoare a tranzacţiilor intra-grup, şi pe de altă parte
  • cele reactive, precum:
    • accesarea procedurii acordului amiabil şi arbitrajul,
    • contestaţia fiscală şi
    • demararea unui litigiu în faţa instanţelor de judecată naţionale.

Acordurile de preț în avans

În privinţa utilizării acordurilor de preţ în avans, studiul EY arată că, la nivel global, 43% dintre companii declară că, pe viitor, cel mai probabil vor utiliza un astfel de acord.

Și în România a fost constatată o creştere continuă a interesului companiilor în utilizarea acordurilor de preţ în avans ca mijloc pentru prevenirea disputelor în materie de preţuri de transfer.

„La nivel global, directorii executivi se arată ceva mai satisfăcuţi de experienţa litigiilor fiscale domestice în comparaţie cu procedura acordului amiabil. Astfel:

  •  20% din companii au sesizat instanţa de judecată în ultimii 3 ani cu un caz privind preţurile de transfer şi
  • doar 25% au fost satisfăcute de modul de finalizare a litigiului, în timp ce
  • 42% s-au declarat nemulţumite de rezultatul obţinut”, spune Emanuel Băncilă (foto), liderul departamentului de politici şi controverse fiscale, de la EY România.

În România, „crearea unei categorii distincte de experţi judiciari specializaţi în aria preţurilor de transfer şi numărul ridicat de soluţii favorabile în acest domeniu, într-o ţară care nu are instanţe specializate în materie de taxe şi impozite, arată că s-au făcut paşi importanţi în această materie”, consideră expertul citat.

Studiul EY

La studiul „Transfer Pricing and International Tax Survey 2019″ au participat peste 700 de directori din peste 20 de industrii și 43 de ţări din Europa, America şi Asia-Pacific.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 284.000 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 36,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2019.

Cei peste 800 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: