România se află pe locul 12 în Topul european al investițiilor străine, ca număr de proiecte demarate în 2016, și pe locul 4 în ceea ce privește numărul de locuri de muncă înființate prin aceste investiții, potrivit barometrului EY European attractiveness survey 2017.
Investițiile Străine Directe (ISD) au creat anul trecut 17.545 de joburi, cu 38% mai multe decât în 2015.
Creșterea este semnificativă și în ceea ce privește proiecte de investiții străine directe (cu 32% față de anul precedent).
Cu toate acestea, suntem încă foarte departe de Polonia, unde s-au înregistrat 256 de proiecte de ISD, ceea ce a clasat-o pe locul cinci în UE.
Cu un număr aproape dublu de proiecte, polonezii nu au beneficiat însă de un număr similar de joburi create prin aceste ISD, ceea ce ar fi însemnat în jur de 35.000 de locuri de muncă, ci de numai 22.074.
De remarcat că România și Polonia sunt cel mai bine plasate state membre UE din fostul bloc comunist. Cehia și Un garia se află pe locurile 13, respectiv 14.
ISD-urile au atins un nivel record în Europa, anul trecut, cu 5.845 de noi proiecte înregistrate (o creștere de 15% față de anul precedent), arată barometrul EY. Acest fapt a dus la crearea unui număr total de aproape 260.000 locuri noi de muncă (o creștere de 19%).
Stocurile ISD în regiune – România, penultimul loc
Invesițiile străine au crescut puternic în Europa Centrală și de Est, constată eurobarometrul, astfel încât s-a ajuns ca acestea să totalizeze aproape o jumătate din numărul total de proiecte industriale cu investiții străine.
Regiunea a ajuns favorita industriei auto, numeroase companii alegând aceste țări pentru a deschide noi linii de producție.
Partea în limba română a barometrului cuprinde o analiză la nivelul a cinci economii din regiune – Polonia, Cehia, Ungaria, România și Bulgaria.
Cea mai atractivă economie din perspectiva stocurilor de ISD a fost Polonia, cu un volum total al stocurilor de ISD de 192 miliarde euro la sfârșitul anului 2015.
Cehia este a doua performeră a regiunii, cu un volum al stocurilor ISD de 101,9 miliarde euro, ritmul anual compus de creștere fiind de 11,3% între 1999 și 2015.
Cele două țări sunt urmate de Ungaria (volum al ISD de 83,4 miliarde euro), România (62,29 miliarde euro) și Bulgaria (37,95 mld).
Ritmurile anuale de creștere în perioada 1999-2015 au fost cele mai mari pentru ultimele două țări:
- 18,73% pentru Bulgaria
- 15,56% pentru România.
În anul 2015, România a avut al doilea cel mai mic stoc de ISD din regiune, deși acesta a crescut de 12 ori în intervalul 1999- 2015.
România, țara din regiune cu cele mai puține ISD pe cap de locuitor
Dacă în termeni absoluți Bulgaria este statul cu cele mai reduse stocuri ISD, România este cea care înregistrează cea mai slabă situație la raportarea investițiilor străine pe cap d elocuitor, potrivit unei analize pe regiune.
Studiul EY menționează că indicator ISD/cap de locuitor nu reflectă în totalitate performanța unei țări în atragerea investițiilor.
Dimensiunea pieței țărilor analizate sugerează că ar exista două clustere de comparabilitate – în primul intră România și Polonia, din al doilea fac parte Cehia, Ungaria și Bulgaria – dat fiind faptul că numărul de locuitori diferă considerabil.
În acest context, România se dovedește a fi mai puțin atractivă investitorilor străini decât Polonia, pe fondul unei performanțe mai slabe a indicatorilor de competitivitate și a lipsei strategiilor de atragere a ISD.