luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 august, 2020

Bursa din New York (NYSE) a scos gigantul petrolier Exxon Mobil din portofoliul celebrului indice bursier Dow Jones Industrial Average (DJIA), care este unul dintre cele mai urmărite barometre ale pieței de capital globale.

Exxon Mobil a făcut parte din 1928 din grupul celor 30 de acțiuni ale marilor companii care formează portofoliul DJIA. Atunci se numea Standard Oil of New Jersey.

Exxon a fost înlocuită de Salesforce, și totodată, au fost înlocuite și Pfizer și Raytheon cu Amgen și Honeywell International.


Motivul principal, cel puțin din punct de vedere tehnic, pentru înlăturarea Exxon Mobil este faptul că ponderea sectorului său în DJIA (un indice ponderat cu prețul acțiunii) a fost redusă, astfel încât splitarea acțiunilor Apple (4 pentru 1) să nu o reducă pe cea gigantului IT cu 75%, potrivit MarketWatch.

Pe de altă parte, însă,  înlăturarea Exxon este „semnul vremurilor” și „accentuează sentimentul extrem de negativ al investitorilor cu privire la sectorul de petrol și gaze”, potrivit firmei de administrare de active Raymond James, citată de CNBC.

La începutul anilor 2000, Exxon era cea mai mare companie americană tranzacționată public. În 2007, capitalizarea sa de piață a atins peste 500 de miliarde de dolari, dar a scăzut treptat de atunci. În ultimii cinci ani, acțiunile au scăzut cu aproape 40%, iar compania este evaluată acum la 178,5 miliarde de dolari.

Salesforce, pe de altă parte, a înregistrat o creştere a acţiunilor de aproape 220% în ultimii cinci ani, iar în prezent are o capitalizare de piață în jur de 187,5 miliarde de dolari.


În 2012 grupul informatic Apple a devansat Exxon, iar ulterior o mare parte a companiilor din tehnologie a făcut acelaşi lucru.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Exxon Mobil anunța la începutul lunii că o cincime din rezervele sale de petrol și gaze la nivel global ar putea deveni neexploatabile comercial și, prin urmare, nu se vor mai califica drept rezerve dovedite, dacă actualele prețuri scăzute se vor menține până la finalul anului, a precizat gigantul american într-un raport, fără a preciza zăcămintele afectate.

Corporația a fost implicată în explorarea celui maibogat zăcământ de gaze naturale descoperit până acum în apele românești ale Mării Negre, dar intenționează să se retragă din cauza reglementărilor considerate inacceptabile impuse de autoritățile române.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: