20 martie, 2014

Impunerea unor sancţiuni financiare împotriva Rusiei ar afecta Europa, de aceea o decizie unitară şi o poziţie fermă a UE este mai greu de luat, susţin analiştii.

Băncile europene au o expunere de 156 de miliarde de dolari în Rusia, arată un studiu al Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS), citat de prestigiosul think -tank Bruguel. În comparaţie cu Europa, instituţiile bancare americane au o expunere de mai puţin de 40 de miliarde de dolari.

Dintre ţările Uniunii Europene, Franţa este cea mai expusă, cu 51 de miliarde de dolari, urmată de Italia – 28,6 miliarde de dolari şi Germania – 23,7 miliarde. Marea Britanie are o expunere de 19 miliarde, Olanda de 17,6 miliarde şi Suedia de 14 miliarde.

FOTO: Bruguel (CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIRE)

Un studiu realizat de economist Intelligence Unit anul trecut, arăta trei bănci europene printre primele 15 instituţii bancare din Rusia: Raiffeisen Bank International (Austria), Societe Generale (Franţa) şi UniCredit (Italia-Austria). Unicredit este pe locul opt, cu o expunere de peste 24 de miliarde de dolari, adică 25 din activele totale ale grupului, urmată, pe locul 9, de SocGen, cu o expunere de 22 de miliarde de dolari (1% din activele totale). În cazul Reiffeisen, aflată pe locul 12, – cu puţin peste 20 de miliarde de dolari, există un risc mai mare, pentru că această expunere reprezintă nu mai puţin de 12% din totalul activelor grupului.

În 2014, venitul operaţional în Rusia al SocGen a fost de 239 milioane de euro. Banca are 13,5 miliarde de euro în împrumuturi şi depozite de 8,5 miliarde. UniCredit a raportat venituri din Rusia de 372 de milioane de euro pentru trimestrul IV al anului 2013, cu 80% mai mari decât în anul precedent, în timp ce Raiffaisen a obţinut 507 milioane de euro în primele nouă luni ale anului trecut.

 Expunerea băncilor europene în Ucraina

Operaţiunile UniCredit şi Reiffeisen sunt mai mici în Ucraina. Potrivit EIU, citat de studiul Bruguel, activele lor la începutul anului 2014 se ridicau la 5- 5,5 miliarde de dolari, adică în jur de 3% din activele companiei austriece şi mai puţin de 0,5% din totalul activelor Unicredit. BNP Paribas este prezent în Ucraina, cu operaţiuni limitate la 3 miliarde de dolari.

Temerile băncilor europene şi riscurile cărora trebuie să le facă faţă

La începutul crizei din Ucraina, principala preocupare a fost ca ţara să nu fie lăsată să intre în colaps din cauza datoriei suverane, mare parte din ea deţinută de bănci. Acest scenariu pare mai puţin probabil, estimează analiştii de la hink tank-ul Bruguel, iar pieţele au reacţionat pozitiv la negocierea programului cu FMI şi Europa.


Fluctuaţiile ratelor de schimb din ultima vreme au avut efecte, chiar dacă băncile centrale şi din Ucraina, şi din Rusia, au intervenit pe piaţă pentru a nu permite o devalorizare prea mare a monedei. Pentru băncile europene care operează în regiune, devalorizarea duce la o scădere a activelor pe care le deţin în monedă locală.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: