vineri

19 aprilie, 2024

26 noiembrie, 2020

Exporturile României în Germania au scăzut cu 18%, până la 9,8 miliarde de euro, în primele 9 luni ale anului. Totodată, diminuarea importurilor din Germania a fost de peste două ori mai mică, -8,8% până la 11,5 miliarde de euro, potrivit datelor Institutului Federal de Statistică (Destatis), citate de AHK România.

„Volumul schimburilor comerciale dintre România și Germania a scăzut puternic pe fondul actualei crize provocate de coronavrius. Minimele au fost atinse în luna aprilie, exporturile germane către România coborând cu 36,5% față de aceeași lună a anului precedent. Importurile (din România) au scăzut și mai puternic (-53%)”, spune un comunicat al AHK România emis joi.

Germania este principalul partener comercial al României, cu peste 20% din total, și al treilea investitor cu 12,3% din soldul total de investiții străine directe în România la 31 decemrie 2019, după Țările de Jos (Olanda cu 22,3%, cunoscută gazdă a vehiculelor de investiții originare din alte țări) și Austria (12,6%).

Redresare în septembrie, dar T4 este incert


După scăderea schimburilor comerciale în aprilie și mai, a început o redresare semnificativă a schimburilor comerciale în luna septembrie, remarcă AHK.

Exporturile germane spre România au trecut pe plus, fiind cu 6,52% mai mari față de septembrie 2019, în timp ce importurile din România au scăzut „doar” cu 7,7%.

Trimestrul 3 indică o redresare a comerțului exterior, dar „pentru T4 incertitudinile sunt încă mari din cauza creșterii cazurilor de coronavirus și a noilor restricții, aplicate atât în România, cât și în Germania”, potrivit sursei citate.

„Ne aflăm într-un an extrem de dificil, nu doar pentru relațiile comerciale româno-germane, ci și pentru economie în general. Dar suntem încrezători că vom face față provocărilor generate de criza Corona”, spune Sebastian Metz, director general AHK România.

Scădere de peste 13% a schimburilor în 2020


În ansamblu, volumul schimburilor comerciale bilaterale a scăzut cu 13,4% în perioada ianuarie-septembrie 2020 față de aceeași perioadă a anului trecut la 21,3 mld. euro.

„Ne așteptăm la o scădere a schimburilor bilaterale cu același procent pe întregul an 2020, ceea ce înseamnă că în loc de 33 de miliarde de euro, cât au fost în 2019, volumul va fi de 28 de miliarde de euro în acest an. O bună parte din evoluția viitoare a relațiilor comerciale româno-germane va depinde de modul și, mai ales, de cât de repede se va redresa economia germană”, a mai spus Sebastian Metz.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: