vineri

12 iulie, 2024

29 decembrie, 2022

Exporturile de gaze rusești au ajuns la minime istorice în 2022, după o scădere de 46% față de 2022, ca urmare a reducerii livrărilor către Uniunea Europeană, ca răspuns la sancțiunile europene suferite după invazia Ucrainei.

Gazprom a produs în acest an 412,6 miliarde metri cubi de gaze, cu 20% mai puţin decât în 2021 și un volum de 100,9 miliarde metri cubi a fost destinat exportului, a declarat miercuri directorul general Alexey Miller, în conferinţa de presă de la final de an, citat de Bloomberg și Agerpres.

„2022 a fost un an foarte, foarte dificil”, a spus Alexey Miller, invocând în special „schimbările radicale de pe pieţele de energie”, care au apărut ca urmare a sancţiunilor internaţionale impuse Moscovei, ca represalii la intervenţia militară în Ucraina.


În 2021, Rusia fusese cel mai mare exportator mondial de gaze naturale şi principalul furnizor al Uniunii Europene, însă, între timp, cele 27 de state membre UE şi-au redus semnificativ importurile din Rusia, astfel că în prezent gazele ruseşti reprezintă mai puţin de 10% din importurile de gaze ale statelor UE, potrivit Comisiei Europene.

Gazprom nu a oferit cifre privind exporturile sale în fiecare ţară în parte. În acest moment gazele naturale ruseşti ajung în Europa printr-unul dintre punctele de la frontiera Rusiei cu Ucraina, precum şi printr-o ramură a conductei TurkStream, care trece prin Turcia, Serbia şi Ungaria.

În schimb livrările Gazprom spre China au atins valori record în unele zile, după ce au crescut treptat în luna decembrie peste  nivelurile contractate.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: