marți

24 mai, 2022

Exportul de animale vii pentru țările arabe – o afacere proastă pentru România

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 august, 2019

Concluzia unui ONG internațional care a investigat exportul de animale vii din România către țările din Golful Persic este, potrivit Digi24, că economia pierde cu voia celor care ne conduc: sumele încasate de țara noastră sunt de 10 ori mai mici față de cele plătite în piețele din Iordania sau Kuwait.

Într-o singură lună, România a exportat 60.000 de oi. Transportul a fost unul chinuitor pentru animale. Oficialii de la Bruxelles au atras atenția oficialilor români că sunt încălcate o serie de norme europene. Ministrul Petre Daea nu vede însă nicio problemă.

La jumătatea lunii trecute, în portul Midia, aproape 70.000 de oi din România au fost urcate pe un vapor al unei companii arabe. Destinația – țările din Golful Persic. Transportul a durat 23 de zile și a avut cinci opriri: Arabia Saudită, Dubai, Kuwai, Qatar şi Oman.


Potrivit filmărilor investigatorilor Animals International, în vaporul respectiv, animalele au stat în condiţii greu de imaginat: înghesuite, în căldură şi mizerie, iar multe au murit înainte de a ajunge la destinaţie.

Gabriel Păun, reprezentant Animals International: „Pragul de stres termic, combinaţia aia fatală de temperatură şi umiditate ridicată, poţi să pui şi o singură oaie şi ea va muri sau va suferi cumplit.”

Dacă exportul de animale vii ar fi înlocuit cu exportul de carne congelată ori refrigerată, economia României ar avea de câștigat, iar suferința animalelor ar fi stopată, spun reprezentanții Animals International.

Animalele ar fi tranșate în țară, ar fi mai mult de muncă în abatoare, s-ar crea mai multe locuri de muncă, care înseamnă mai multe taxe și impozite la bugetul de stat.


Adrian Oros, Colegiul Medicilor Veterinari din România: „Cu siguranţă nu avem o capacitate de abatorizare a tuturor mieilor şi a oilor care ar trebui sacrificaţi. De aceea, cele trei scenarii prin care s-ar înlocui treptat în cinci ani de zile exporturile de animale vii cel puţin pe timpul verii cu carne si produse din carne, ar da răgazul ca în cei cinci ani dacă în măsurile noului PNDL s-ar cuprinde finanțare și pentru astfel de abatoare.”

O oaie este vândută în România cu 100 de lei. Prețul ei crește de zece ori, în piețele din Orientul Mijlociu

Oficialii europeni au cerut Guvernului României să oprească exportul de animale vii pe timp de vară. În Golful Persic, în această perioadă, la soare, sunt peste 40 de grade celsius.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Iată că am făcut un transport într-o perioadă mai dificilă că nu ştii cum e natura, dar le-am dus bine la bun sfârşit şi au ajuns unde trebuie fără a avea mortalităţi, ba mai mult dect atât, mortalităţile au fost de trei ori mai mici decât normal care se pot înregistra pe parcursul unui transport atât de lung.”

Investigatorii Animals International spun că animalele care mor din cauza căldurii sunt fie aruncate peste bord, fie la gunoi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: