Experţi europeni din Direcția Generală Mobilitate și Transporturi (DG MOVE) sosesc luni la București pentru a se informa în legătură cu lucrările efectuate de ucraineni pe Canalul Bîstroe, lucrări ce au generat discuții privind conservarea biosferei Deltei Dunării.
Specialiștii CE vor cere informații suplimentare atât părții române, cât și părții ucrainene, și vor media disputa apărută în ultimele zile din cauza lucrărilor, fără a face însă măsurători la fața locului.
Vizita are loc după ce adjunctul reprezentantului permanent al României la Uniunea Europeană, Clara Staicu, a trimis Comisiei, pe 16 februarie 2023, o notă de protest față de lucrările de dragare efectuate de Ucraina pe canalul Bîstroe și brațul Chilia al Dunării. Aceste lucrări, acuză partea români, sunt realizate, în realitate, pentru transformarea canalului Bîstroe într-un navigabil, cu scopul a oferi o nouă rută pentru exporturile Ucrainei. Lucrările sunt efectuate fără consultarea părții române și cu încălcarea flagrantă a tratatului bilateral de frontieră, a unui acord interguvernamental de mediu și a mai multor acorduri internaționale la care Ucraina este parte, cum ar fi Convenția de la Espoo.
(Citește și: „Întâlnire româno-ucrainiană în problema Bîstroe: măsurătorile canalului încep în 15 martie„)
Tot luni, experții desemnați de cele două părți, România și Ucraina, se întâlnesc pentru a stabili detaliile planului de efectuare a măsurătorilor pe Braţul Chilia şi pe Canalul Bâstroe, așa cum s-a stabilit la negocierile purtate vineri. Măsurătorile solicitate de România vor începe pe 15 martie și vor dura aproximativ 10 zile, în urma lor putându-se stabili dacă ucrainenii au adâncit intenționat canalul, cum susține Bucureștiul, ori au efectuat simple lucrări de dragare, adică de întreținere, așa cum declară Kievul.
Partea română şi-a arătat vineri disponibilitatea ca la măsurători să fie prezenţi şi specialişti din Ucraina, dar şi ai unor instituţii terţe. Ucrainenii s-au angajat să asigure protecția navelor românești.
Canalul Bîstroe / Experți europeni din DG Move sosesc la București pentru a intermedia disputa din Ucraina și România
Ce au stabilit vineri cele două părți:
- Partea română va începe măsurătorile pe brațul Chilia și canalul Bîstroe din data de 15 martie 202.3.
- S-a stabilit ca punct unic de contact câte un expert al fiecărei părţi.
- Experții se vor întâlni luni, 6 martie 2023, pentru a stabili detaliile planului de efectuare a măsurătorilor pe Brațul Chilia și pe Canalul Bîstroe, acestea fiind estimate să dureze 10 zile.
- Partea română și-a arătat disponibilitatea ca la aceste măsurători să fie prezenți și specialiști din Ucraina, dar și ai unor instituții terțe.
- Partea ucraineană va asigura securitatea navelor și personalului românesc, pe toată perioada activităţilor de măsurare.
Pe canalul Bîstroe pot trece în acest moment barje și șlepuri face ruta accesibilă și navelor maritime, care ar ajunge în Marea Neagră fără să mai fie nevoite să mergă pe sectorul românesc al Dunării.
Anul trecut, Ucraina a cerut și a obținut acordul României să transporte cereale pe canalul Bîstroe.
***