vineri

26 aprilie, 2024

25 mai, 2014

Petro Poroşenko este, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne, câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Ucraina, cu procente între 55,9% şi 57,8% din preferinţele electoratului. Principalul său contracandidat, fostul premier Iulia Timoşenko a întrunit 12,8-12,9% din voturi arată exit poll-urile citate de Kyiv Post.

„Toate sondajele arată că alegerile au ajuns la un rezultat încă din primul tur şi că această ţară are un nou preşedinte”, a spus Petro poroşenko imediat după anunţarea exit poll-urilor, potrivit Reuters.

La sediul său de campanie, el le-a spus susţinătorilor că majoritatea ucrainenilor i-a dat un mandat de a continua integrarea europeană a ţării, dar că principala sa prioritate este să meargă în estul ţării pentru a pune capăt „războiului şi haosului” cauzate de separatiştii prorusi.


Ucrainenii s-au prezentat în număr mare la urne duminică, rata de participare fiind în medie în jur de 60%, dar într-o proporţie mai mare în vestul ţări . La ora 16 votaseră deja 52% dintre cetăţenii Ucrainei, iar procesul de vot s-a desfăşurat fără mari incidente.

În regiunile din estul ţării, în Doneţk şi Lugansk, au putut fi deschise doar o parte dintre secţiile de vot, iar la ora 15 prezenţa la vot în Doneţk, anunţată de Comisia Electorală Centrală, a fost de 9,11%.

O parte dintre ucrainenii care locuiesc în Crimeea au fost aduşi cu maşinile în Ucraina, pentru a-şi exprima votul. Însă absenţa a peste 15% din electoratul ucrainean, aflat în Crimeea anexată Federaţiei Ruse şi în cele două regiuni din est în care sâmbătă se duceau încă lupte între separatişti şi forţele ucrainene, ar putea determina Kremlinul să conteste legitimitatea alegerilor.

35 de milioane de alegători au fost aşteptatţi duminică la urne, pentru a-l vota pe unul dintre cei 18 candidaţi la postul de preşedinte al Ucrainei.


Totuşi, Vladimir Putin a făcut şi vineri şi sâmbătă declaraţii surprinzătoare, când a anunţat că este dispus să coopereze cu autorităţile de la Kiev rezultate în urma alegerilor făcute de poporul ucrainean.

Alegerile de duminică sunt cele mai importante de la obţinerea independenţei, acum 23 de ani. Principalii candidaţi sunt magnatul Petro Poroşenko, supranumit şi „regele ciocolatei”, şi fostul premier Iulia Timoşenko.

Sondajele dinaintea alegerilor au arătat în mod clar preferinţa ucrainenilor pentru Petro Poroşenko, singura întrebare care mai rămânea era dacă reuşeşte să câîştige alegerile din primul tur sau va fi nevoie de un al doilea tur al alegerilor, programat în luna iunie.

FOTO: Kyiv Post

„Sunt convins că aceste alegeri vor aduce în final pacea în Ucraina… vor opri haosul şi teroarea din est”, a spus Petro Poroşenko după ce şi-a depus votul în urnă.

El a mers la vot împreună cu familia sa, soţia şi cei patru copii şi a aşteptat mai bine de 10 minute la coadă pentru a ajunge să îşi exprime votul. În Kiev, unde a votat şi magnatul ucrainean, încă de la primele ore ale dimineţii au fost cozi la secţiile de votare.

Iulia Timoşenko a mers la vot însoţită de soţul ei şi de fiica sa, Evghenia. Fostul premier rămânne o figură care divizează societatea ucraineană, asociată cu noua clasă care s-a îmbogăţit, nu tocmai onest, în urma căderii URSS, din afaceri cu gaz rusesc.

FOTO: Kyiv Post

„Este vremea să organizăm un referendum pentru aderarea la NATO şi restaurarea păcii în Ucraina”, a spus Iulia Timoşenko în Dniepropetrovk, acolo unde a votat.

(Citiţi aici despre candidaţii la preşedinţie şi viitorul Ucrainei după alegeri: Alegerile din Ucraina și viitorul unei țări conduse de ”regele ciocolatei”. Cum se va vota în regiunile controlate de separatişti)

Reşedinţa lui Rinat Ahmetov, asaltată de separatişti)

Cel mai notabil incident al zilei de duminică a fost prezenţa a 2000 de separatişti, înarmaţi şi susţinuţi de Kiev, în faţa reşedinţei din Doneţk a oligarhului Rinat Ahmetov. Ei au încercat să pătrundă în reşedinţă.

Magnatul nu se afla însă în Doneţk, ci în Kiev, potrivit purtătorului său de cuvânt. El a ciritcat mişcările separatiste din Donbas – regiune care include Doneţk şi Ligansk, şi a organizat nişte gărzi locale, din angajaţi ai fabricilor pe care le deţine. Tocmai de aceea separatiştii îl acuză că este un „duşman al poporului”.

În aceeaşi zi în care ucrainenii îşi votau viitorul preşedinte, premierul rus Dmitri Medvedev a început o vizită de două zile în Crimeea. Gestul său a fost catalogat de guvernul interimar de la Kiev drept „o provocare”.

România recunoaşte rezultatul alegerilor din Ucraina

La o jumătate de oră de la anunţarea rezultatelor sondajelor la ieşirea de la urne, președintele României, Traian Băsescu, a salutat victoria în alegerile prezidențiale din Ucraina lui Petro Poroșenco.

„Alegerile au fost libere și corecte chiar dacă, în unele zone, separatiștii au încercat să zădărnicească prezența la vot”, se arată într-un comunicat al administraţiei prezidenţiale.

România va recunoaște rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale imediat după finalizarea numărării voturilor, se mai arată în sursa citată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: