La obiect

Modificări la schemele de ajutor de stat pentru companii: guvernul relaxează condițiile pentru a lărgi baza de aplicabilitate

Ministerul Finanțelor Publice modifică schemele de ajutor de stat 807/2014 și 332/2014, în urma consultării cu mediul privat, reiese dintr-un proiect de hotărâre publicat miercuri.… Mai mult

11.09.2019

Chestiunea

Cum faci să crești salariile în an electoral: ghidul polonez

Polonia e în plină campanie electorală, iar guvernul polonez se pregătește pentru o schimbare de paradigmă, premierul Meteusz Morawiecki anunțând ”sfârșitul erei forței de muncă… Mai mult

11.09.2019

La obiect

Optimizare fiscală mondială: Luxemburg și Olanda se află pe traseele a 7 trilioane de dolari de false investiții străine directe – studiu FMI

Falsele investiții străine directe (ISD) din lume se ridică la circa 15 trilioane de dolari, iar dintre acestea aproape jumătate doar trec, de fapt, prin… Mai mult

11.09.2019

Evenimentul

Comisia von der Leyen vs. Comisia Juncker: Schimbare de echilibru în Europa

Președintele-ales al Comisiei Europene a anunțat marți noua structură a executivului european. României i-a fost atribuit, prin viitorul comisar Rovana Plumb, portofoliul de la Transporturi.… Mai mult

10.09.2019

Cronicile

Exit-poll / Cine va decide balanța turului al doilea? Macovei – surpriza primului tur. Noutăți și observații

de Victor Bratu 2.11.2014

UPDATE :

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat luni dimineață la ora 9,00 rezultatele parțiale după numărarea a 91,33 % din voturi. Potrivit numărătorii parțiale, rezultatele stau astfel:

Victor Ponta – 40,01 %. Klaus Iohannis – 30,54%. Călin Popescu Tăriceanu – 5,46%. Elena Udrea – 5,17%. Monica Macovei – 4,51%.

***

Așa cum era de așteptat, Victor Ponta şi Klaus Iohannis îşi vor disputa, pe 16 noiembrie, turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Locurile 3, 4 şi 5 urmează să fie stabilite clar după începerea numărătorii voturilor, procentele înregistrate de Călin Popescu Tăriceanu, Elena Udrea şi Monica Macovei fiind apropiate.

Procentele furnizate de Realitatea Tv, Antena 3, Digi 24 şi România Tv sunt rezultatul exit poll-urilor de la ora 19.00 şi nu ţin cont de voturile din diaspora.

În aceste condiţii este de aşteptat ca diferenţa de voturi dintre primul şi al doilea clasat să scadă.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Câteva flash-uri pe primul tur: fetișul Tăriceanu și simbolul Macovei”)

De altfel, din motive asupra cărora vom reveni mai jos, modul în care a fost organizat votul în diaspora a creat proteste vedemente din partea românilor care au așteptat ore în șir la cozile de la secțiile de votare.

Cele 4 sondaje comandate de televiziunile de ştiri

Un tabel al primelor date estimative cu primii 6 candidaţi din cei 14 :

(CLICK PENTRU MĂRIRE)

Cu 4% este creditat (Antena 3 şi România Tv) şi Dan Diaconescu. În toate sondajele, Teodor Meleşcanu este creditat cu 1%.
Singurul care a mai trecut pragul de 1% este Corneliu Vadim Tudor (aproximativ 2%), restul de 5 candidaţi obţinând, conform sondajelor, sub 1 procent.

Observații, noutăți, anticipări

, Cu aproximativ 40% la exit-poll, , candidatul PSD, Victor Ponta, a depăşit cu mult performanţa înregistrată de Mircea Geoană în primul tur al alegerilor din 2009 (31%).

, Pe măsură ce voturile vor fi numărate şi centralizate este posibil ca diferenţa dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis să scadă, ţinând cont de faptul că diaspora nu votează în mod tradiţional cu stânga.

,Locul al treilea se află la foarte mare distanță de candidatul clasat al doilea :

Dacă la alegerile din 2009 locul al treilea aduna, sub numele lui Crin Antonescu, aproximativ 21% din voturi, de această dată el este disputat la procente cuprinse între 4,5 și 6%, cu o diferență aflată în marja de eroare, de 3 candidați.

,Supriza primului tur este Monica Macovei: fără o structură de partid în spate şi fără oameni în secţiile de votare, a reuşit un rezultat surprinzător la aceste alegeri: Exit-poll-urile o plasează cu procente cuprinse între 4,5 și 6%.

În urmă cu o săptămână, Monica Macovei declara că, în funcţie de rezultatul alegerilor, ar putea demara procedurile de constituire a unui nou partid. Potrivit cel puțin unui institut de sondare, ea ar putea fi candidatul plasat pe locul al treilea.

, Este și motivul dezamăgirii PSD pentru scorul obținut de Călin Popescu Tăriceanu.
Alianța de stânga spera mai mult (cel puțin 7-8%) de la cel care ar urma să fie ”lipit” de Victor Ponta în campania pentru turul 2, și prezentat ca viitor premier, în ideea de-a aduna voturi de la dreapta și de a reface USL.

De remarcat, Călin Popescu Tăriceanu nu a declarat încă nimic despre susținerea pe care o va acorda în turul al doilea.

, La polul opus, Elena Udrea, care a beneficiat de suportul necondiţionat al preşedintelui Traian Băsescu, și de o campanie cu un angajament logistic impresionant, a reuşit o performanţă care nu îi oferă, deocamdată, o perspectivă politică clară.

Dacă numărătoarerea finală o va plasa în urma lui CP Tăriceanu și a Monicăi Macovei, însuși viitorul politic al lui Traian Băsescu este neclar.

, O premieră: Candidatul plasat pe primul loc, Victor Ponta, a lipsit de la pupitrul de campanie la anunțarea exit-pollurilor. Locul său a fost luat de Liviu Dragnea, cel care gestionează sistemul electoral din teritoriu al partidului.

Ulterior, candidatul Victor Ponta a ieșit public și mulțumind votanților și reluându-și mesajele electorale.

Explicația premierului Ponta privind dificultatea cu care se votează la secțiile din străinătate provind din faptul că voturile nu se mai pot frauda.

,Procentul înregistrat de candidatul UDMR este aproape acelaşi cu cel înregistrat, tot de Kelemen Hunor, la alegerile din 2009. Cum electoratul maghiar are una dintre cele mai ridicate rate de neparticipare la turul 2, procentele UDMR nu par să-i servească prea mult lui Victor Ponta, cel desemnat de Kelemen Hunor, săptămâna trecută, drept posibil beneficiar al zestrei sale electorale.

Diaspora/ Suplimentarea secțiilor de votare în Moldova s-a făcut prin desființarea unor secții din Italia și SUA: cozi mari la vot și proteste

Românii din străinătate au avut posibilitatea să voteze, la fel ca la alegerile din 2009, în 294 de secţii de votare.

Cozile imense de duminică și protestele românilor care au așteptat opre în șir să voteze pot fi puse pe seama faptului că, deși s-a păstrat numărul de secții de votare din străinătate (294), suplimentarea numărului din Moldova (de la 13 la 21 de secții) s-a făcut pe seama desființării unor secții din Italia (de la 55 la 51) și SUA (de la 28 la 22).
În plus, numărul de secții deschise în Marea Britanie nu a ținut cont și de faptul că din 2009 până acum în UK au ajuns un număr mai mare de români, prin ridicarea (între timp) a restricțiilor pe piața muncii.

Candidații Klaus Johannis, Monica Macovei și Elena Udrea au protestat față de organizarea votului în diaspora, avansând cifra secțiilor de votare de la referendumul de demitere al președintelui din 2012: atunci MAE a organizat 306 de secții de votare în străinătate.

În plus, votul în străinătate este îngreunat de o procedură suplimentară- fiecare cetăţean trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere că nu a mai votat la altă secţie şi că nu are de gând să mai voteze în altă parte.

Deși numărul românilor care votează în străinătate este mic în raport cu cel al rezidenților (în 2009 au votat 147.754 de români din cei aproximativ 3 milioane), el poate fi decisiv asupra rezultatului final. În turul al doilea al prezidențialelor din 2009, votul diasporei a înclinat balanța în favoarea lui Traian Băsescu.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 2.11.2014

Un raspuns

  1. Caliman Eugen-analist dezvoltare economica
    3.11.2014, 12:12 pm

    Greu de spus ce anume va decide balanta turului doi, fiindca ambii candidati plutesc ca niste DRONE, deasupra problemelor economice ale Romaniei.
    Niciunul nu are viziune si proiect de “reconstructie economica si industriala” s atarii, balmagind fiecare, la fel ca samanii, vorbe despre cum “vom face si vom drege”. Ce anume trebuie facut sau cum vor “drege” economic Romana, nu are careva nici cea mai mica idee…

Lăsați un comentariu


Europa

17 angajați Airbus, suspectați de „trădare a secretelor corporaţiei”

Iulian Soare

Mai mulți angajați ai companiei Airbus sunt suspectați în Germania într-un dosar ce  investighează accesul neautorizat la documente, printre care și contracte, ale armatei germane,… Mai mult

Stiri

Premierul anunță amendarea proiectului lui Eugen Teodorovici pentru taxarea pensiilor speciale

Vladimir Ionescu

Impozitarea pensiilor militare, prevăzută în proiectul ministrului Eugen Teodorovici adoptat marți, la Senat, va fi eliminată la Camera Deputaților, a anunțat joi premierul Viorica Dăncilă.… Mai mult

Stiri

România și Planul Juncker : 720 mil. euro atrase, din care 35% de Transgaz pentru BRUA

Adrian N Ionescu

  Operatorul magistralelor naționale de gaze natural, Transgaz (TGN) a obținut 34,7% din totalul finanțărilor de 720 de milioane de euro aprobate pentru România în… Mai mult

Europa

740 mil de euro din 27 mil. de articole: bunurile contrafăcute confiscate în UE în 2018

Iulian Soare

Aproape 27 de milioane de articole care încălcau drepturile de proprietate intelectuală (DPI), însumând o valoare de piață de aproximativ 740 de milioane de euro,… Mai mult

Stiri

Termenul pentru depunerea cererilor de aministie fiscală – prelungit până la 31 octombrie

Vladimir Ionescu

Termenul de depunere a notificării privind intenția de restructurare a obligațiilor bugetare în vederea beneficierii de amnistie fiscală a fost majorat cu o lună, până… Mai mult

Stiri

Avocatul Poporului atacă la CCR o modificare adusă legii exproprierii pentru utilitate publică

Vladimir Ionescu

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României cu o excepție de neconstituționalitate referitoare la la un articol din legea adoptată în iulie pentru modificarea… Mai mult

Stiri

Viorica Dăncilă și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale

Vladimir Ionescu

Premierul Viorica Dăncilă și-a depus, joi, la Biroul Electoral Central, candidatura pentru alegerile prezidențiale, social-democrații anunțând că au depus în susținerea candidatului PSD dosare conținând… Mai mult