La obiect

Ianuarie 2020 – scădere a inflației anuale la 3,6%

Creşterea preţurilor de consum în luna ianuarie 2020 a fost de 0,41%, similară cu cea din luna precedentă și sub jumătate din valoarea consemnată în… Mai mult

13.02.2020

La obiect

-2,3% la producția industrială pe 2019, după șapte luni consecutive pe minus din iunie încoace

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în decembrie 2019 o nouă scădere a producției industriale lunare, de -3,9% pe serie brută și -6,9%… Mai mult

12.02.2020

Analiză

România și deficitul excesiv – ce este, ce riscăm, ce putem face

România a mai încălcat regula de deficit buget bugetar de maxim 3% din PIB în perioada de preaderare 1998 – 2001 și după aderare 2008… Mai mult

12.02.2020

Analiză

Salariul mediu net a urcat la aproape 700 de euro, productivitatea muncii industriale la -1,2%

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna decembrie 2019 a ajuns la 5.465 lei, cu 5,2% mai mare faţă de luna… Mai mult

11.02.2020

Cronicile

Exit-poll / Cine va decide balanța turului al doilea? Macovei – surpriza primului tur. Noutăți și observații

de Victor Bratu 2.11.2014

UPDATE :

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat luni dimineață la ora 9,00 rezultatele parțiale după numărarea a 91,33 % din voturi. Potrivit numărătorii parțiale, rezultatele stau astfel:

Victor Ponta – 40,01 %. Klaus Iohannis – 30,54%. Călin Popescu Tăriceanu – 5,46%. Elena Udrea – 5,17%. Monica Macovei – 4,51%.

***

Așa cum era de așteptat, Victor Ponta şi Klaus Iohannis îşi vor disputa, pe 16 noiembrie, turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Locurile 3, 4 şi 5 urmează să fie stabilite clar după începerea numărătorii voturilor, procentele înregistrate de Călin Popescu Tăriceanu, Elena Udrea şi Monica Macovei fiind apropiate.

Procentele furnizate de Realitatea Tv, Antena 3, Digi 24 şi România Tv sunt rezultatul exit poll-urilor de la ora 19.00 şi nu ţin cont de voturile din diaspora.

În aceste condiţii este de aşteptat ca diferenţa de voturi dintre primul şi al doilea clasat să scadă.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Câteva flash-uri pe primul tur: fetișul Tăriceanu și simbolul Macovei”)

De altfel, din motive asupra cărora vom reveni mai jos, modul în care a fost organizat votul în diaspora a creat proteste vedemente din partea românilor care au așteptat ore în șir la cozile de la secțiile de votare.

Cele 4 sondaje comandate de televiziunile de ştiri

Un tabel al primelor date estimative cu primii 6 candidaţi din cei 14 :

(CLICK PENTRU MĂRIRE)

Cu 4% este creditat (Antena 3 şi România Tv) şi Dan Diaconescu. În toate sondajele, Teodor Meleşcanu este creditat cu 1%.
Singurul care a mai trecut pragul de 1% este Corneliu Vadim Tudor (aproximativ 2%), restul de 5 candidaţi obţinând, conform sondajelor, sub 1 procent.

Observații, noutăți, anticipări

, Cu aproximativ 40% la exit-poll, , candidatul PSD, Victor Ponta, a depăşit cu mult performanţa înregistrată de Mircea Geoană în primul tur al alegerilor din 2009 (31%).

, Pe măsură ce voturile vor fi numărate şi centralizate este posibil ca diferenţa dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis să scadă, ţinând cont de faptul că diaspora nu votează în mod tradiţional cu stânga.

,Locul al treilea se află la foarte mare distanță de candidatul clasat al doilea :

Dacă la alegerile din 2009 locul al treilea aduna, sub numele lui Crin Antonescu, aproximativ 21% din voturi, de această dată el este disputat la procente cuprinse între 4,5 și 6%, cu o diferență aflată în marja de eroare, de 3 candidați.

,Supriza primului tur este Monica Macovei: fără o structură de partid în spate şi fără oameni în secţiile de votare, a reuşit un rezultat surprinzător la aceste alegeri: Exit-poll-urile o plasează cu procente cuprinse între 4,5 și 6%.

În urmă cu o săptămână, Monica Macovei declara că, în funcţie de rezultatul alegerilor, ar putea demara procedurile de constituire a unui nou partid. Potrivit cel puțin unui institut de sondare, ea ar putea fi candidatul plasat pe locul al treilea.

, Este și motivul dezamăgirii PSD pentru scorul obținut de Călin Popescu Tăriceanu.
Alianța de stânga spera mai mult (cel puțin 7-8%) de la cel care ar urma să fie ”lipit” de Victor Ponta în campania pentru turul 2, și prezentat ca viitor premier, în ideea de-a aduna voturi de la dreapta și de a reface USL.

De remarcat, Călin Popescu Tăriceanu nu a declarat încă nimic despre susținerea pe care o va acorda în turul al doilea.

, La polul opus, Elena Udrea, care a beneficiat de suportul necondiţionat al preşedintelui Traian Băsescu, și de o campanie cu un angajament logistic impresionant, a reuşit o performanţă care nu îi oferă, deocamdată, o perspectivă politică clară.

Dacă numărătoarerea finală o va plasa în urma lui CP Tăriceanu și a Monicăi Macovei, însuși viitorul politic al lui Traian Băsescu este neclar.

, O premieră: Candidatul plasat pe primul loc, Victor Ponta, a lipsit de la pupitrul de campanie la anunțarea exit-pollurilor. Locul său a fost luat de Liviu Dragnea, cel care gestionează sistemul electoral din teritoriu al partidului.

Ulterior, candidatul Victor Ponta a ieșit public și mulțumind votanților și reluându-și mesajele electorale.

Explicația premierului Ponta privind dificultatea cu care se votează la secțiile din străinătate provind din faptul că voturile nu se mai pot frauda.

,Procentul înregistrat de candidatul UDMR este aproape acelaşi cu cel înregistrat, tot de Kelemen Hunor, la alegerile din 2009. Cum electoratul maghiar are una dintre cele mai ridicate rate de neparticipare la turul 2, procentele UDMR nu par să-i servească prea mult lui Victor Ponta, cel desemnat de Kelemen Hunor, săptămâna trecută, drept posibil beneficiar al zestrei sale electorale.

Diaspora/ Suplimentarea secțiilor de votare în Moldova s-a făcut prin desființarea unor secții din Italia și SUA: cozi mari la vot și proteste

Românii din străinătate au avut posibilitatea să voteze, la fel ca la alegerile din 2009, în 294 de secţii de votare.

Cozile imense de duminică și protestele românilor care au așteptat opre în șir să voteze pot fi puse pe seama faptului că, deși s-a păstrat numărul de secții de votare din străinătate (294), suplimentarea numărului din Moldova (de la 13 la 21 de secții) s-a făcut pe seama desființării unor secții din Italia (de la 55 la 51) și SUA (de la 28 la 22).
În plus, numărul de secții deschise în Marea Britanie nu a ținut cont și de faptul că din 2009 până acum în UK au ajuns un număr mai mare de români, prin ridicarea (între timp) a restricțiilor pe piața muncii.

Candidații Klaus Johannis, Monica Macovei și Elena Udrea au protestat față de organizarea votului în diaspora, avansând cifra secțiilor de votare de la referendumul de demitere al președintelui din 2012: atunci MAE a organizat 306 de secții de votare în străinătate.

În plus, votul în străinătate este îngreunat de o procedură suplimentară- fiecare cetăţean trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere că nu a mai votat la altă secţie şi că nu are de gând să mai voteze în altă parte.

Deși numărul românilor care votează în străinătate este mic în raport cu cel al rezidenților (în 2009 au votat 147.754 de români din cei aproximativ 3 milioane), el poate fi decisiv asupra rezultatului final. În turul al doilea al prezidențialelor din 2009, votul diasporei a înclinat balanța în favoarea lui Traian Băsescu.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 2.11.2014

Un raspuns

  1. Caliman Eugen-analist dezvoltare economica
    3.11.2014, 12:12 pm

    Greu de spus ce anume va decide balanta turului doi, fiindca ambii candidati plutesc ca niste DRONE, deasupra problemelor economice ale Romaniei.
    Niciunul nu are viziune si proiect de “reconstructie economica si industriala” s atarii, balmagind fiecare, la fel ca samanii, vorbe despre cum “vom face si vom drege”. Ce anume trebuie facut sau cum vor “drege” economic Romana, nu are careva nici cea mai mica idee…

Lăsați un comentariu


Stiri

Pneumolog / Grijă, dar nu panică la coronavirus: Gripa a ucis 61.000 de oameni în 2018 și 2019

Vladimir Ionescu

Epidemia de coronavirus, ce a ajuns în Europa, îi îngrijorează în mod firesc pe români, însă nu trebuie creată panică, a declarat la Digi24 Gilda… Mai mult

Stiri

Propunere AAF: Reducere la 1% a impozitului pe câştigurile din fondurile mutuale, pentru atragerea de resurse

Adrian N Ionescu

Ponderea normală a activelor fondurilor mutuale în produsul intern brut (PIB) al României ar trebui să fie dublă faţă de nivelul actual „foarte mic”, de… Mai mult

Stiri

Premierul Orban și-a depus mandatul de premier desemnat, președintele Iohannis convoacă noi consultări pentru o nouă nominalizare

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că invită partidele parlamentare la o nouă rundă de consultări politice pentru formarea unui nou guvern. Consultările încep miercuri,… Mai mult

Stiri

Deficit bugetar de 0,04% din PIB în ianuarie

Vladimir Ionescu

Veniturile bugetului general consolidat au crescut în ianuarie 2020 cu 7% față de aceeaşi lună a anului trecut, la 27,5 miliarde de lei, în linie… Mai mult

Stiri

România trimite înapoi gunoiul venit din Marea Britanie – doi români și un britanic sunt cercetați

Vladimir Ionescu

Cele trei puncte de lucru din Bucureşti şi judeţul Ilfov ale firmei care a importat 16 containere cu deşeuri din Marea Britanie, aduse în Portul… Mai mult

Stiri

PNL l-a ”trasferat” pe Toma Petcu și pe alți 3 colegi ai săi din ALDE

Razvan Diaconu

Deputatul Toma Petcu (foto), preşedintele organizaţiei judeţene ALDE Giurgiu şi fost ministru al Energiei în Guvernele Grindeanu şi Tudose, a anunţat marți că se alătură… Mai mult

Stiri

Finanțele resping ofertele băncilor pentru finanțarea deficitului – 3 miliarde lei, surplus deja împrumutat

Alexandra Pele

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a respins marți ofertele băncilor aferente unei emisiuni prin care spera să atragă 200 de milioane de euro de pe piața… Mai mult