Guvernul a decis miercuri înființarea Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, după ce tot Guvernul Boc desființase în 2010 instituția inspecției sociale.
Astfel, Agenției Naționale de Prestații Sociale i se adaugă și funcția de inspecție socială, pentru a face controalele la ajutaorele acordate de autoritățile locale și centrale.
“Legea cadru a asistenţei sociale a fost blocată timp de şase luni şi din acest motiv suntem contracronometru pentru aprobarea actelor normative de punere în practică a prevederilor din legea cadru, iar reorganizarea Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale este un angajament din această lege şi trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2012”, a declarat ministrul Muncii, Sulfina Barbu.
Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale se reorganizează prin preluarea activităţii de inspecţie socială desfăşurată de Direcţia Generală de Inspecţie Socială din cadrul Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, a mai afirmat Sulfina Barbu.
Instituţia creată – Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială – va prelua 155 posturi din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă aflate în subordinea Inspecţiei Muncii şi 132 de posturi de la Ministerul Muncii.
Ministrul Sulfina Barbu a mai precizat că după adoptarea actului normativ, controlul la nivel local se va face fără să mai fie necesară avizarea tuturor procedurilor de control de către minister, aşa cum se întâmpla până acum.
Instituția inspecției sociale fusese desființată în 2010, în mandatul lui Mihai Șeitan la Ministerul Muncii, când Guvernul Boc a luat decizia să facă reduceri massive de personal părin reorganizarea ministerelor.
Noile sancţiuni pentru administraţia centrală sau locală şi pentru persoane fizice sau juridice care îi împiedică pe inspectorii sociali să îşi exercite controalele şi verificările constau în amenzi între 5.000 de lei și 10.000 de lei în următoarele situaţii:
- împiedicarea, în orice mod, de către administraţia publică sau persoanele fizice/juridice, a inspectorilor sociali de a-şi exercita atribuţiile de inspecţie, prin orice acţiune sau inacţiune;
- refuzul persoanelor fizice şi/sau juridice de a duce la îndeplinire măsurile dispuse de inspectorul social, la termenele stabilite de acesta;
- refuzul persoanelor fizice şi/sau juridice de a pune la dispoziţia inspectorilor sociali toate documentele şi informaţiile necesare, pentru realizarea acţiunilor de control, evaluare sau monitorizare.
Un răspuns
rog ca cineva din redactie sa ma puna in contact cu inspectia sociala.nu am incredere in vreo inspectie sau control din judetul meu.
emailul meu a fost trecut,dar nepublicat