Aprobarea proiectului de Cod rutier a fost amânată miercuri de către Executiv, pentru a mai putea fi dezbătut public cel puțin o săptămână.
Potrivit ultimei forme propuse, cea mai aspră sancţiune din Codul rutier, de 2 ani suspendare a permisului, ar putea fi aplicată pentru accidente grave cauzate de consumul de alcool, depăşirea cu peste 60 km/h a limitei de viteză, circulaţia pe contrasens, trecerea nepermisă a căii ferate sau şofatul fără permis sau cu permisul suspendat.
Forma revizuită a proiectului Ordonanţei de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, publicată în 20 septembrie pe site-ul Ministerul Afacerilor Interne, a fost refăcută, după ce autoritățile au văzut reacția opiniei publice.
Sancțiunile din ultima formă de Cod
- permisul de conducere se suspendă pe doi ani în cazul accidentului de circulaţie soldat cu decesul persoanei sau vătămare corporală, dacă șoferul a consumat alcool, dacă circula pe sens opus etc.
- nerespectarea culorii roşii a semaforului va fi sancţionată gradual, în funcţie de gravitatea consecinţelor, începând cu suspendarea carnetului pentru 60 de zile, şi cu 6 – 8 puncte amendă.
- între 51 şi 200 de puncte amendă, plus suspendarea carnetului pentru un an, în cazul accidentelor rutiere soldate numai cu pagube materiale după: neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune, precum şi nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor etc
- la clasa a VI-a de sancțiuni sunt prevăzute între 51 şi 120 de puncte de amendă, ceea ce înseamnă că cea mai mare sancțiune poate ajunge la 9.600 de lei.