joi

28 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 februarie, 2014

Execuţia bugetului pe luna ianuarie 2014 s-a încheiat cu un excedent de 1,5 miliarde lei, respectiv 0,23% din PIB, faţă de 1,0 miliarde lei, respectiv 0,17% din PIB, înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2013, conform datelor Ministerului de Finanțe.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 17,6 miliarde lei, reprezentând 2,7% din PIB, au fost cu 10,2% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

S-au înregistrat creşteri semnificative faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din impozitul pe profit (+27,0%) şi TVA (+17,8%), în timp ce la impozitul pe venit încasările s-au redus cu 13,0%


Accizele au crescut cu 12,7% ca urmare a urmare a majorării accizei la bere şi ţigarete, precum şi a influenţei cursului de schimb luat în calcul la plata accizelor.

Încasările din contribuţiile de asigurări sociale au crescut cu 1,2%, datorită creşterii veniturilor salariale, ca urmare a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013 şi respectiv 1 iulie 2013.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la venituri nefiscale cu 14,8%.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au crescut cu 204% faţă de aceiaşi perioada din anul precedent (676,4 milioane lei).


Este de menţionat că în bugetul general consolidat, sunt înregistrate numai sumele rambursate de Uniunea Europeană aferente proiectelor al căror beneficiari sunt instituţiile publice, nefiind incluse şi cele destinate sectorului privat.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 16,1 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 7,8% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, menţinându-se la acelaşi nivel respectiv 2,4% ca pondere în PIB.

S-au înregistrat creşteri la cheltuielile de personal (+1,9%), ca urmare a plăţii obligaţiilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 34,9% (+740 milioane lei) față de aceeași perioadă a anului precedent. Creşterea cu aproximativ 700 milioane lei se regăseşte la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, datorită necesitaţii plății arieratelor către furnizorii de medicamente.

S-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul 2013, cu 161,5% la subvenţii, datorită plăţiilor anticipate în luna ianuarie a sprijinului acordat fermierilor, în timp ce cheltuielile cu dobânzi s-au redus cu 14,4% datorită scăderii randamentelor la licitațiile emisiunilor de obligaţiuni de tip benchmark.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital (mai mici cu 57% decât în ianuarie 2013), precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de aproximativ 0,1% din PIB.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: