La sfârșitul acestei luni va avea loc la București un forum economic foarte important pentru regiune, la care va participa China, pe de o parte și țările Europei Centrale și de Est, de cealaltă parte. Cu această ocazie, primul ministru al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang (foto), va efectua o vizită oficială în România,
Alături de România, la acest format de dialog participă 15 prim miniștri ai țărilor din Europa Centrală și de Est – Polonia, Ungaria, Bulgaria, Letonia, Lituania, Estonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Croația, Serbia, Muntenegreu, Bosnia și Herțegovina, Albania, Macedonia.
Din delegația chineză vor face parte și aproximativ 100 de oameni de afaceri interesați de oportunități în Europa Centrală și de est.
Expansiunea economică a Chinei
După decenii de stabilitate și control al economiei proprii, China a ales în ultimii ani să ducă o politică agresivă de expansiune economică, înregistrând rate de creștere care o plasează la vârful ierarhiei economiilor naționale sau comunitare, cum este UE.
Un exemplu foarte bun este cel al relațiilor comerciale dintre China și țările din Europa Centrală și de Est. Astfel, în anul 2000, comerțul Chinei cu fostele țări comuniste a cumulat doar 3 miliarde de dolari americani. În 2010 însă, acestea au depășit 40 miliarde USD, reflectând o creștere anuală medie de 32 la sută. Importurile Chinei din țările central și est-europene au crescut chiar mai rapid, înregistrând o rată medie anuală de 38,7 la sută. Pentru a impulsiona și mai mult schimburile comerciale China, împreună cu partenerii din Europa Centrală si de Est au luat decizia de a organiza, anual, un forum de cooperare unde fiecare să vină cu propuneri concrete pentru a stimula ritmurile de creștere economică ale fiecărui partener.
Creșterea cooperării economice
Primele două ediții ale Forumului s-au desfășurat la Budapesta, în 2011, respectiv la Varsovia, în 2012, cu ocazia turneelor europene ale fostului premierului chinez, Wen Jiabao.
Prezent la editia din 2012, de la Varșovia, premierul de la acea dată, Mihai Răzvan Ungureanu, a propus ca a treia ediție a forumului să aibă loc la București. Inițiativa a fost susținută și de ministrul de externe Titus Corlățean care, în timpul unei vizite oficiale în China, în toamna anului trecută, a reiterat propunerea ca lucrările forumului din acest an sa aibă loc în România.
Un pas important în procesul de întarire a colaborării dintre China și partenerii din Europa Centrala și de Est a fost înregistrat în luna septembrie 2012. Atunci a fost înființat, la Beijing, un secretariat special de cooperare cu tările din Europa Centrală și de Est
La întalnire au participat reprezentanți din Romania, alături de ceilalți 15 parteneri europeni.
China și țările menționate au făcut propuneri cu privire la următorii pași ce trebuie făcuți, iar în cursul întâlnirii de la Beijing au fost semnate mai multe acorduri de cooperare în domeniul economic si comercial.
Linie de credit de 10 miliarde de dolari
Fostul premierul chinez, Wen Jiabao, a anunțat o serie de proiecte pentru a impulsiona cooperarea dintre China și tările din Europa Centrală și de Est cand a participat, în aprilie 2012, la un summit la Varșovia. Este vorba despre 12 propuneri de colaborare menite să conducă la dezvoltarea relațiilor economice, culturale și sociale dintre China și țările menționate. Una dintre propuneri vizează deschiderea unei linii de credit de 10 miliarde USD pusă la dispoziție de China pentru partenerii europeni.
În prezent există un decalaj destul de mare între situaţia actuală a cooperării şi necesarul real al părţilor. Astfel, spre exemplu, suprafaţa totală a celor 16 ţări ale Europei este de aproximativ 1,3 milioane de km, având o populaţie de aproximativ 123 milioane de locuitori, iar valoarea totală a schimburilor comerciale întreprinse de acestea cu China este numai cât cea a Italiei; de asemenea, suma totală a investiţiilor făcute de China în cele 16 ţări este mai mică decât cea a investiţiilor realizate în Suedia, iar investiţiile celor 16 state în China sunt mai mici decât ale Austriei.
În plus, modul în care se realizează cooperarea economică şi comercială între China, România şi alte state este omogen şi nediversificat, nefiind susţinut prin proiecte de anvergură. În aceste condiţii, înfiinţarea Secretariatului va contribui la creşterea nivelului de colaborare dintre China şi ţările Europei Centrale şi de Est, la extinderea nivelului la care se desfăşoară acestea, oferind noi propuneri de cooperare în zone cu puternic potenţial .