16 august, 2020

Pe fondul efectelor adverse generate de pandemia Covid-19, guvernul Statelor Unite va împrumuta în acest an, pentru prima dată de la Al Doilea Război Mondial, mai mulți bani decât va colecta la buget din taxe și impozite, potrivit MarketWatch.

Potrivit datelor Consiliului de Afaceri Economice a Casei Albe, în 1945 guvernul federal a colectat venituri de 45,2 miliarde de dolari, dar deficitul public s-a ridicat la 47,6 miliarde de dolari.

Deficitul, diferența dintre veniturile și cheltuielile bugetare, se acoperă anual prin împrumuturi. La acestea se adaugă alte credite necesare rambursării împrumuturilor mai vechi care ajung la scadență și care sunt rostogolite.


Până în luna iulie a acestui an, Guvernul american a colectat venituri bugetare de 2.824 de miliarde de dolari, dar a avut cheltuieli de 5.631 de miliarde de dolari, de unde rezultă un deficit bugetar de 2.807 miliarde de dolari.

În 1945, SUA se pregăteau să scrie ultimul capitol al unui război mondial purtat pe două fronturi. În 2020, economia americană și cea globală se confruntă cu o pandemie care a generat un șoc puternic, activitatea economică fiind paralizată vreme de câteva săptămâni. Pentru a sprijini cetățenii rămași fără locuri de muncă și companiile afectate de pandemie, Guvernul federal a realizat cheltuieli semnificativ mai mari.

Biroul de buget din cadrul Congresului american a precizat în iunie că se așteaptă la un deficit de 3.700 de miliarde de dolari în anul fiscal care se va încheia pe 30 septembrie.

”Această cifră va crește dacă Congresul va adopta o legislație suplimentară luna viitoare înainte de sfârșitul anului fiscal. Cu toate acestea, cred că este un pariu destul de sigur că deficitul ajunge să depășească veniturile, ceea ce înseamnă că veniturile au acoperit mai puțin de jumătate din totalul cheltuielilor pe care le-am făcut în acest an ”, a precizat Shai Akabas, director de politici economice la Institutul de Politică Bipartidă, pentru sursa citată.


Raportat la PIB însă deficitul bugetar al SUA din 2020 va fi, cel mai probabil, al patrulea cel mai mare înregistrat vreodată.

Recent, agenția Fitch a retrogradat perspectiva de rating a Statelor Unite, de la ”stabilă”, la ”negativă”. Cea mai mare economie a lumii are în continuare un rating de AAA, cea mai înaltă treaptă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: