duminică

21 aprilie, 2024

25 iunie, 2020

În 21 de state europene (pentru care au existat adte disponibile), s-au înregistrat cu aproximativ 140.000 mai multe decese în martie și aprilie anul acesta, comparativ cu numărul mediu pentru acest interval de timp din perioada 2016 – 2019, conform unei analize Eurostat.

Acest plus al deceselor poate fi atribuit, în cea mai mare parte, direct și indirect, pandemiei Covid-19, ce a început să producă în UE efecte demografice din primele zile ale lunii martie.

În unele părți ale Europei, diferența față de anii precedenți a fost deosebit de mare, în timp ce unele zone au fost mai puțin afectate. În România, de exemplu, decesele au fost mai puține decât în anii precedenți.


Cele mai afectate au fost persoanele în vârstă de peste 70 de ani, în rândul cărora s-a înregistrat o creștere semnificativă a mortalității. Decesele în rândul bărbaților de peste 70 de ani au crescut cu 40% în perioada menționată, în timpul ce în rândul femeilor au urcat cu 30%.

Decesele produse în rândul persoanelor peste 70 de ani reprezintă 90% din morțile în plus înregistrate în martie și aprilie anul acesta, comparativ cu media acelorași luni din 2016 – 2019.

Vârful acestor decese suplimentare s-a înregistrat în a 14-săptămână, la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprili:


Decesele cumulate au început să crească din săptămâna a 10-a și au ajuns la 140.000 morți peste medie, în săptămâna a 17-a:

Cele mai afectate regiuni au fost cele din nordul Italiei, zona din centrul Spaniei, estul Franței și regiunea Pariusului, precum și câteva regiuni din Belgia:

Cele 21 de țări pentru care Eurostat a avut date și au fost curpinse în această analiză sunt: Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Spania, Franța, Italia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Austria, Portugalia, Slovacia, Finlanda, Suedia, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

Aceste state cumulează, pentru săptămânile 10 – 17, peste 90% din decesele Covid-19 înregistrate în UE și EFTA, conform datelor Centrului European pentru Controlul Bolilor.

Acestea reprezintă 78% din populația UE și EFTA și în 2018 au însumat 77% din decesele din această zonă.

Aproape 500.000 de persoane au murit la nivel global din cauza noului coronavirus, din aproape 10 milioane de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: